időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Egységes fizetőparkolást javasol a Fidesz

Gidró Kriszta
2002.01.23. 00:00

A budapesti fizetőparkoló-rendszer egységesítését szorgalmazza a fővárosi Fidesz–MDF–MKDSZ-frakció. A képviselőcsoport szerint az embereket egyre jobban irritáló problémát a város vezetése nem kezelte súlyának megfelelően az elmúlt évtizedben. A frakció szerint az is egyre nyilvánvalóbb, hogy a jelenlegi negyvenezer közterületi parkolóhely kevés, évente mintegy ötezer férőhellyel – mélygarázsokkal és parkolóházakkal – kellene bővíteni a rendszert.

Egyre nyilvánvalóbb, hogy a jelenleg rendelkezésre álló, mintegy negyvenezer közterületi parkolóhely kevés – jelentette ki Tirts Tamás, a fővárosi Fidesz– MDF–MKDSZ-frakció vezetője. A politikus szakértőkre hivatkozva közölte: évente ötezer új férőhely kellene Budapesten. Tirts szerint ezt csak mélygarázsok és parkolóházak építésével lehet megvalósítani. – Ez azonban nem lehet a kerületi önkormányzatok feladata, hiszen a szűkös anyagi források mellett erre nem tudnak pénzt biztosítani – vélekedett a frakcióvezető. Szerinte a főváros tulajdonában lévő Parking Kft.-n keresztül kellene parkolóházakat és mélygarázsokat építeni. Ez a cég jelenleg foghíjtelkeken üzemeltet őrzött fizetőparkolókat, ám ez kevés. A szakértők szerint ugyanis a belvárosban közlekedő autók közül minden harmadik parkolóhelyet keres.
A parkolási helyzet bonyolultságát ismertetve Tirts közölte: Budapesten három parkolási társulás működik, ezek közül csak kettőben vesz részt a főváros. Az első társulást még a kilencvenes évek közepén hozta létre a fővárosi önkormányzat és az V. kerület. A másik társulás a fővárossal, a IX. és a XIII. kerülettel közösen működik. A harmadikat kerületi önkormányzatok hozták létre a főváros részvétele nélkül. A VI., a VII., és a VIII. kerülethez tavaly a bel-budai városrészek is csatlakoztak. Tirts kijelentette: ez utóbbi társulás már többször kezdeményezett tárgyalást a fővárossal, ez idáig sikertelenül. Az egyeztetés pedig elengedhetetlen lenne, hiszen a bel-budai főútvonalakon a főváros még nem vezette be a fizetőparkolást, és ez rendezetlenséget okoz. Az autósok ugyanis a főváros tulajdonában lévő főútvonalakon parkolnak, hiszen ott ingyenesen várakozhatnak. Emellett a XI. kerületben kiváltott kártya nem használható a IX., a XIII. és az V. kerület parkolóóráihoz.
Pócs Attila, a Városháza illetékese lapunknak korábban úgy nyilatkozott, hogy a bel-budai főútvonalakon a főváros tavasszal tervezi bevezetni a fizető-parkolást, ám nem a kerületek részvételével működő parkolási társulás keretein belül.
Tirts Tamás szerint a régi jogszabály foltozgatása helyett inkább egy új parkolási rendeletet kellene alkotnia a Fővárosi Közgyűlésnek. A jelenlegi szabályozás felülvizsgálatát indokolja a hetekben kezdeményezett ügyészségi vizsgálat is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.