Főállású kóstolók tesztelik a teák, kávék, ételek, borok, dohányneműk optimális ízét és minőségét a legtöbb élelmiszeripari vállalatnál, azonban még a legjobb szakember nyelve is telítődik idővel az ízekkel. A brazíliai EMBRAPA Intézet munkatársai ezért kifejlesztettek egy elektromos nyelvet, amely olyan pontos, hogy meg tud különböztetni két azonos évjáratú, de más pincészetből származó cabernet sauvignont.
A gépnyelv néhány tulajdonságában organikus vetélytársait is felülmúlja: a vízben található legkisebb szennyeződést is ki tudja mutatni, de képes arra is, hogy az ember által már nem érzékelhető cukor- vagy sótartalmat is jelezze egy folyadékban – olvasható a Nature című tudományos lapban.
A robotnyelv az emberihez hasonlóan működik: négy különálló kémiai érzékelője minden egyes ízre másként reagál. Az érzékelők arany elektródákhoz csatlakozó három vékony polimerrétegből és ruténiumionokat tartalmazó molekulákból állnak. A működési elv innen egyszerű: a különböző ízes anyagok mérhető módon megváltoztatják az elektródák elektromos kapacitását. A négy szenzor a kapott ízimpulzusok alapján egy összesített elektronikus ujjlenyomatot készít az oldat ízéről, amely egy grafikonon jelenik meg.
*
Az emberek sokáig azt hitték, hogy négy alapízt lehet megkülönböztetni: az édeset, sósat, savanyút és keserűt. A közelmúltban azonban sikerült azonosítani egy ötödiket, az úgynevezett umamit, amely a monoszódium glutamát íze és a fehérjében gazdag ételekre jellemző. A legfrissebb kutatások szerint az ízlelőbimbókban az umamiízt hordozó molekulákat érzékelő receptorok is megtalálhatók. Az umami ízét a műnyelv egyelőre nem tudja meghatározni, de a tudósok azt ígérik, hamarosan ezzel is megbirkózik.
Újabb döbbenetes felvételek kerültek elő a kényszersorozásról + videó
