időjárás 6°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Előtérben az információs társadalom

Putsay Gábor
2002.01.25. 00:00

Közös e-konferenciát rendezett tegnap Budapesten Magyarország és az Egyesült Királyság, ahol az információs társadalom kialakítása során szerzett tapasztalatok értékelése és az együttműködési lehetőségek kerültek előtérbe.

A konferencián elhangzott, hogy az információs társadalom kialakulása gyökeresen átrendezi a modern világot; az elkövetkező néhány évben eldől, mely országok lesznek képesek csatlakozni az „új gazdasághoz” és melyek szakadnak le a világ élvonalától. Magyarország megkezdte felzárkózását az információs technológia fejlesztésének területén, a GDP növekedése és ezen belül az infokommunikációs piac bővülése az átlagos kelet-közép-európiai ütemnél nagyobb, az EU-hoz képest azonban még jelentős az elmaradásunk. Hazánk létérdeke, hogy sikeresen teljesítsünk a globális piacon, és a nemzetközi együttműködésben részt tudjunk venni – hangsúlyozta Stumpf István, aki szólt arról is, hogy szeretnék elindítani az elektronikus közbeszerzést, aminek egyik kulcskérdése az üzleti és a kormányzati szféra közötti kapcsolat kialakítása.
Negyvenmilliárd forint áll rendelkezésére 2002-ben az Informatikai Kormánybiztosságnak (IKB), hogy előkészítse a harmadik generációs mobiltendert és újabb pályázatokat írjon ki az információs társadalom fejlesztésének érdekében – jelentette ki lapunknak a kancelláriaminiszter. A kormány kiemelt célja az információs társadalom lehetőségeinek bővítése, ezért az IKB a technológiák fejlesztésére és a különböző adatbázisok összeköttetéséhez pályázatok útján jelentős anyagi támogatást nyújt. Stumpf István elmondta, hogy segíteni kívánják az önkormányzati portálok kialakítását. Szeretnék megteremteni a széles sávú adattovábbítás lehetőségét az oktatási intézmények és a kutatóbázisok között, és a civil szervezetek támogatására is újabb pályázatokat írnak ki – tette hozzá.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.