időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Gázmotorral fejlesztenek

Dombi Margit
2002.01.24. 00:00

Kétszázhúszmillió forintos beruházással villamos energia termelésére is alkalmas új gázmotort helyeztek üzembe tegnap a Hajdúszoboszlói Fűtőműben. A beruházás eredményeként a nyári használati meleg víz előállítása jelentősen olcsóbbá válik.
Amint azt Kovács Zsolt, a kivitelezést és üzemeltetést végző Kipcalor Kft. ügyvezetője elmondta, az új gázmotorral a nagy kazánok gazdaságtalan nyári üzemét váltják ki. A Kipcalor Kft., amely idén 2,3 milliárd forintos árbevételre számít, árbevételének közel ötven százalékát ilyen gázmotorok üzemeltetéséből tervezi elérni. A Hajdúszoboszlón üzembe helyezett gázmotor a kft. üzemeltetésében már a nyolcadik.
A fejlesztés a Hajdúszoboszlói Víz-, Csatorna és Hőszolgáltató Kft. által kezelt önkormányzati vagyon működését teszi gazdaságosabbá, ám a beruházást mégsem ők finanszírozzák. Erre forrásuk nehezen is képződhetett volna, hiszen a cég éves árbevétele háromszázmillió, nyeresége pedig mintegy tizenötmillió forint körül volt 2001-ben. A szükséges forrásokat a Raiffeisen Bank beruházó társasága, a Sinesco Kft. biztosította, s a vagyont 10 évig, a befektetés megtérüléséig működteti is. Ezt követően a berendezés az önkormányzat közüzemi társaságának tulajdona lesz. Pfeningberger András, a Sinesco Kft. ügyvezető igazgatója tudósítónknak elmondta: a termelt energiát részben a hajdúszoboszlói hőszolgáltatónak, részben pedig a Tiszántúli Áramszolgáltató Rt.-nek értékesítik. A villamosenergia-értékesítés a keletkező árbevétel 80, a hőenergia-eladás pedig a forgalom 20 százalékát biztosítja majd. A minimális bevételi terv éves szinten 180–200 millió forint között mozog. A Sinesco azzal számol, hogy az rt. lízingcége által biztosított forrás tőke- és kamatrészét 8 éven belül visszafizetik, további kétéves működtetés alatt pedig profitot realizálnak.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.