időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Hívószámot kaptak a szolgáltatók

Putsay Gábor
2002.01.17. 00:00

Hat távközlési cég kapta meg tegnap a Hírközlési Főfelügyelettől (HIF) azt a távolsági hívószámot, amellyel a jövőben kiválaszthatják a felhasználók a kívánt szolgáltatót.

Hat cég – Matáv Rt., e Tel Magyarország Távközlési Kft., V-fon Rt., V-com Rt., Pan Tel Rt., Novacom Távközlési Kft. – jelentette be a HIF-nél, az egységes hírközlési törvény hatálybalépésekor, 2001. december 23-án, hogy szolgáltatóként kíván részt venni a lakossági vonalas telefonpiacon. Ha a törvényi feltételeknek megfelelnek, január 22-ét követően megkezdhetik működésüket.
A piacnyitással lehetővé vált, hogy a helyi és a távolsági hívásoknál különböző cégek közül válaszszanak a fogyasztók. Az előfizető döntésén múlik, hogy az eddigi vagy egy másik szolgáltatón keresztül bonyolítja valamennyi hívását, ám választhat olyan formán, hogy a helyi és a távolsági hívásokhoz külön-külön céggel köt szerződést. Harmadik lehetőségként a fogyasztó minden egyes távolsághívás megkezdése előtt választhat a piacon lévők közül: ekkor az előfizetőnek a megszokott telefonszám előtt egy négyjegyű kódszámot kell használnia, ami a hívást az általa kiválasztott szolgáltatóhoz rendeli. Mint azt Frischmann Gábor, a HIF elnöke elmondta: a Matáv 1515, az e Tel 1522, a V-fon 1553, a V-com 1555, a Pan Tel 1588, míg a Novacom 1599-es előhívószámot kapott. A hatóság rendelkezésre bocsátotta az előhívószámokat, a piac megnyitásának ugyanígy előfeltétele, hogy biztosítsák a technikai hátteret, a cégek között létrejöjjön az előfizetői hurok átengedéséről szóló megállapodás, illetve az összekapcsolási keretszerződés.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.