időjárás 4°C Virgil 2022. november 27.
logo

Hóman Bálint perét nem tárgyalják újra

MTI
2002.01.30. 00:00

A Fővárosi Bíróság elutasította az ifj. Hóman Bálint által korábban benyújtott perújrafelvételi kérelmet, amelyben kezdeményezte a néhai Hóman Bálint történész-kultuszminiszter ellen hozott korabeli ítélet újratárgyalását – tájékozatott Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság szóvivője. A döntés ellen az örökösök képviseletében Bánáti János ügyvéd fellebbezett. Mint ismert, Hóman Bálint földi maradványait nemrégiben azonosították a váci rabtemetőben, majd a tassi református temetőben újratemették.

Hóman Bálintnak, az 1946-ban életfogytiglanra ítélt kultuszminiszternek az ügyében a bíróság azért utasította el a perújítási kérelmet, mert ifj. Hóman Bálint keresete egyetlen olyan okot sem tudott megjelölni, amely indokolná a per újratárgyalását – fogalmazott Sándor Zsuzsa. Ugyanis a perújítás lényege, hogy a kérelmező olyan új bizonyítékot jelöljön meg, amely alapján az egykori elítéltet fel kellene menteni vagy lényegesen enyhébb büntetést kellene rá kiszabni. Ilyesfajta új bizonyíték a szóvivő szerint a beadványban nem volt.
A bíróság a rendelkezésre álló levéltári dokumentációk, az alapügy okiratai és a per-újrafelvételi kérelem egybevetése alapján hozta meg döntését. Szakértőket az ügybe nem vontak be, mert Sándor Zsuzsa szerint nem szakértői kérdés az, hogy egy beadvány tartalmaz-e olyan új bizonyítékot, amit az alapügyben nem vizsgáltak.
Bánáti János, az örökösök jogi képviselője lapunknak elmondta: a beadvány valóban nem tartalmazott új bizonyítékot, tartalmilag inkább a felülvizsgálati kérelemnek felelt meg, ami annyit jelent, hogy az akkor eljáró bíróság helytelenül értékelte a rendelkezésre álló anyagokat. A felülvizsgálat annak idején már megjárta a Legfelsőbb Bíróságot, így ezt az ügyet más módon kell kezelni. Az örökösök kénytelen-kelletlen elfogadták azt, hogy a perújítás nem megfelelő eszköz. Az pedig, hogy a magyar Országgyűlés mikori és milyen ítéletekkel kapcsolatban mond ki semmisséget, rajtunk kívül álló – fogalmazott az ügyvéd.
*
Az 1885-ben született Hóman Bálint 1925-től oktatott, majd az 1930–40-es években több kormányban is vallás- és közoktatásügyi miniszter volt. A Népbíróság 1946-ban „háborús bűnösként” életfogytiglanra ítélte. A rabtartók kegyetlenkedései következtében 1951-ben a váci fegyházban halt meg, s jeltelen sírba helyezték. Az 1990-es években vita folyt akadémiai tagságának rehabilitációjáról.
Hóman Bálint földi maradványait a váci rabtemető feltárása után azonosították, és 2001. október 13-án a tassi református temetőben újratemették. Kanadában élő fia akarata szerint az egykori miniszter, Darányi Kálmán családi kriptájába temették újra.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.