időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Írásbeli felvételi 39 gimnáziumban

2002.01.31. 00:00

Február 1-jén 14 órakor lesz a középiskolai felvételi vizsgák kezdete: a hat és nyolc évfolyamos gimnáziumokba felvételiző diákok egy részét érintő egységes írásbeli vizsga. Azok a tovább tanulni szándékozók, akik rajtuk kívülálló ok miatt nem tudnak részt venni az írásbelin, február 4-én pótvizsgán vehetnek részt.
Az idén 24 hat évfolyamos és 15 nyolc évfolyamos gimnáziumi osztályt működtető iskola kapott lehetőséget arra, hogy felvételije részeként kérje a diákoktól az írásbeli vizsgán való részvételt, illetve annak az eredményét. Ez az ilyen típusú osztályt működtető gimnáziumoknak 12 százaléka, ezen belül pedig a diákoknak körülbelül a felét teszi ki az írásbelizők aránya. A hat és nyolc évfolyamos gimnáziumi felvételiken elsősorban az általános iskolai tanulmányi eredmények alapján választanak a tanulók közül. Ha a gimnáziumok ezt nem tartják elegendőnek, akkor rövid szóbeli meghallgatást szervezhetnek.
Az írásbeli beszámítására csak azon gimnáziumoknak nyílt lehetőségük, amelyekben a férőhelyekhez viszonyítva az előző három év átlagában legalább háromszoros volt a túljelentkezés.
Fontos, hogy a diákok az írásbeli eredményét legkésőbb február 11-ig megtudják, mert annak birtokában még mérlegelhetnek: maradnak esetleg az általános iskolájukban a következő tanévekben, vagy olyan gimnáziumokat neveznek meg továbbtanulási célként, ahol nem kérik az írásbeli eredményét.
Ettől függetlenül oda is jelentkezhetnek, ahol az írásbeli eredményére szükség van a felvételhez.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.