időjárás 3°C Virág 2022. november 26.
logo

Kamarai jelenlét a közlekedésben

Putsay Gábor
2002.01.31. 00:00

Elsősorban a közúti áru- és személyszállításban részt vevő vállalkozások helyzetének javulását várják attól az együttműködési megállapodástól, amelyet a Közlekedési és Vízügyi Minisztérium részéről Fónagy János miniszter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara képviseletében pedig Parragh László elnök írt alá tegnap.

A megállapodás elsősorban a szakmai együttműködés alapjait határozza meg, de kiterjed az érdekvédelmi fórumokon való közös részvételre is. Az együttműködő felek kiemelten kezelik az uniós csatlakozást, ezért rendszeres konzultációkat folytatnak.
A Közlekedési Főfelügyelet adatai szerint tavaly 57 231 külföldről behozott használt gépjármű vámelőzetes vizsgálatát végezték el a közlekedési hatóságok, ez a 2000. évi hasonló jellegű vizsgálatoknak csaknem a háromszorosa. A közlekedési felügyeletek országosan több mobil műszaki ellenőrző egység üzembe helyezését tervezik.
Az Ikarusbus Rt. gyorsabb talpra állításához az kell, hogy a kormányzat szánjon nagyobb figyelmet a tömegközlekedés fejlesztésére, és biztosítson jelentősebb költségvetési forrást új járművek beszerzésére – jelentette ki Elios Pascual, a többségi tulajdonos Irisbus csoport elnöke tegnapi sajtótájékoztatóján. Évente 600-700 magyarországi megrendelésre lenne szükség a rentábilitáshoz, szemben a 2001-es ötszázzal. Elmondta: abban az esetben, ha ez nem jön létre, akkor sem vonul ki a magyar piacról, de hosszabb időbe telhet a cég talpra állítása, s a vállalat karcsúsítása sem zárható ki.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.