időjárás 6°C Miklós 2022. december 6.
logo

Mandátumokat becsül a TÁRKI

Tábori Gabriella
2002.01.17. 00:00

Várhatóan az befolyásolja majd leginkább az országgyűlési választások során a jelenleg bizonytalan szavazókat, hogy mely párt tudja leginkább elhitetni: nem ő a felelős a politikai légkör eldurvulásáért – vélekedett Kolosi Tamás, a TÁRKI Társadalomkutatási Intézet elnöke a Századvég Politikai Elemzések Központjával közösen tartott sajtótájékoztatójukon.

Kolosi szerint a bizonytalan szavazók mintegy kétharmada tisztában van azzal, mely pártot támogatja, ám arról nem döntött még, részt vesz-e a voksoláson. A választási részvétel fontosságát hangsúlyozva az elnök megjegyezte: az különösen a kispártok parlamentbe jutási esélyeit befolyásolhatja. Példaként említette, hogy amennyiben alacsony lesz a részvételi arány az országgyűlési választásokon, akkor a becslése szerint 220-280 ezres támogatói réteggel rendelkező MIÉP valószínűleg parlamenti szerephez jut.
– A TÁRKI és a Századvég 2002-ben is folytatja választáskutatási programját, április 7-ig még négy alkalommal közlik a választók szavazási szándékáról készült felmérési eredményeket – hangzott el.
Gazsó Tibor, a Századvég kutatási igazgatója arra emlékeztetett, hogy az előző választások idején több olyan kritika is érte a közvélemény-kutató cégeket, hogy megpróbálják befolyásolni a választópolgárokat. Ezért a TÁRKI-Századvég azóta arra törekszik, hogy elemzéseik ne tartalmazzanak értékelő megállapításokat.
Bejelentették, hogy 1998-hoz hasonlóan az idei választások idején is készítenek majd – a közvélemény-kutatási eredményekre, a korábbi voksolások adataira és a másodlagos pártpreferenciákra alapozott – mandátum-előrejelzéseket. Indokolásul a TÁRKI elnöke elmondta: a magyar választási rendszer bonyolultsága miatt az első forduló eredményei – amelyet a jelenleg is rendszeresen közzétett pártpreferencia-felmérések hivatottak megbecsülni – jelentősen eltérnek a választások végső eredményétől, a parlamenti mandátumok eloszlásától. – Négy évvel ezelőtt egy mandátum eltéréssel becsülte meg a TÁRKI a végső eredményt – emlékeztetett Kolosi Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.