Mesterfogások itthon és a nagyvilágban

Ha csak a menüsort idemásolnám, már jelentős literatúrai élményben volna részük, de nem élhetek ezen egyszerű eljárással, mert idegen tollruhával nem ékeskedhetem, másrészt virtuális étvágyukat kielégítené ugyan, de információéhségüket aligha. A Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség nemrégiben mesterszakácsokat, mestercukrászokat, éttermi mestereket avatott Budapesten, a Hotel Stadion Olimpia Termében.

2002. 01. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nemcsak kulináris gyönyöröket szerzett az időigényes aktus, hanem intellektuális és lelki élvezeteket is, ezért igazi ünneppé magasztosult. Ezeket a mesteri okleveleket a világszövetség 68 országában elfogadják, tehát az a felszolgáló, aki nálunk elnyerte az éttermi mester címet, Európa, Amerika, Ázsia exkluzív éttermeiben is a legmagasabb szinten megállja a helyét. Természetesen vonatkozik ez a szakácsokra és a cukrászokra egyaránt. Nem könnyű a magyar, s ezáltal a világ vendéglátásában mesterrangra jutni. Minimum 15 év gyakorlat, példás munka, s a szakma folyamatos elismerő csettingetése szükségeltetik hozzá. Ám önmagában még ez is kevés, az újdonsült mesternek azt is tudatosítania kell, hogy ő a magyar gasztronómia mestere, s ez nemcsak cím és rang, hanem hivatás és súlyos felelősség is. Ahogy Unger Károly, a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség elnöke avatóbeszédében elmondta, a magyar konyhaművészet évtizedek óta a világ élvonalában van, s ez annak is köszönhető, hogy szakembereink nemcsak a világban divatozó trendeket tudják követni, hanem mindig képesek felmutatni azt, ami utánozhatatlan, egyedi, ami speciálisan magyar. Csodálatosabb ízharmóniát még nem találtak ki, mint a sertészsírban sercegő, pirospaprikával meghintett vöröshagymát, amire rákerül a pörköltnek való hús. Az új mesterek számára nagy kihívás, hogy őrizzék, ápolják a magyar konyhaművészet kincseit, megóvják nemzetközi rangját, tekintélyét, s neveljék az utánpótlást, hogy a jövőben is ott lehessünk a világ élvonalában.
Az újdonsült mesterek fantasztikus bemutatót is tartottak tudományukból. Ízelítőül, csak megemlítek néhány étket azok közül, amelyek az ünneplő vendégek tányérjára kerültek. Konyakban pácolt hideg libamáj mézes salátacsokorral; Korona-sonka sárgadinnye-legyezővel; keszthelyi fogasszelet tejszínes lecsóval és tócsnival, ahogy Festetics gróf szerette; pácolt rózsaszínű kacsamellszeletek zöld- borsmártással, fokhagymás burgonyával. Gyakorlott háziasszony vagy lelkes amatőr szakács a fokhagymás burgonya elkészítésével otthon is megpróbálkozhat, néhány kísérlet után vélhetően elfogadható eredményt érhet el.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.