időjárás 6°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

MSZP-s ellenállás akadályozza a szoborállítást

Pál Gábor
2002.01.21. 00:00

Egyelőre nem készülhet el Kovács Bélának, a Szovjetunióba hurcolt egykori kisgazda politikusnak a szobra – tudta meg lapunk. Az V. kerületi önkormányzat MSZP–SZDSZ– Fórum a Belvárosért frakcióinak baloldali többsége ugyanis elutasította a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának (NKÖM) kérését, hogy a testület engedélyezze a Kossuth térre a szobor felállítását és február 25-i, a kommunizmus áldozatainak emléknapjára történő felavatását.

Varga Sándorné, a belvárosi Fidesz frakcióvezetője lapunknak úgy nyilatkozott, hogy őszintén szégyelli magát az egész önkormányzati testület nevében, melynek többsége megakadályozta a mártír politikusról készülő műemlék felállítását, vélhetően a választások miatti időhúzás céljából. Közölte: a szobor száz százalékban állami, minisztériumi pénzből készülne el. Az emléknap miatt azonban a tárca nem fogadta el Budapest Galéria azon indítványát, amely szerint az emlékmű elkészítésére beadott pályaművek nem felelnek meg a szakmai követelményeknek, és ezért második forduló kiírását kérte. A tárca Krigl Sándor szobrászművészt bízta meg a munkával, ám hiába, mivel az V. kerületi baloldal csak elviekben támogatta a tervet, a gyakorlati megvalósítást azonban nem – tette hozzá Varga Sándorné, aki szerint sajnálatos, hogy az önkormányzatban olyan képviselők ülnek, akik nem érzik sajátjuknak a kommunista rezsim által meghurcolt kisgazda képviselőről készülő emlékművet.
– Az MSZP, az SZDSZ és a Fórum a Belvárosért képviselőcsoportok csak a Budapesti Galéria szakmai véleményét vették alapul, amikor nemet mondtak. A szobor későbbi felállítását mi is támogatjuk – nyilatkozta lapunknak Steiner Pál a szocialisták frakcióvezetője. A politikus nem érti, hogy milyen végzetes problémák merülhetnek fel abban az esetben, ha az emlékművet február 25-én nem avatják fel. Úgy véli, hogy az önkormányzatnak – ellentétben a minisztériummal – igenis figyelembe kell vennie az esztétikai és szakmai követelményeket.
Mint ismeretes, az V. kerületben ez már a második szoborügy fél éven belül. A múlt évben a Szabadság téri Ereklyés Országzászló visszaállításának tervét nem támogatta a 2001 elején többségbe került baloldal. Az akkori elképzelés azért volt aktuális, mert a tér alatt egy több száz férőhelyes mélygarázs építését kezdték meg. A belvárosi szocialisták, a szabad demokraták és a fideszből korábban kivált, a szcientológiai egyházzal hírbe hozott képviselők arra hivatkozva utasították el az emlékmű felállítását, hogy az sértené a szomszédos államokat.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.