időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Növekedtek a lakosság megtakarításai

2002.01.18. 00:00

Az utóbbi időszakban növekedtek a lakosság megtakarításai – derül ki a Magyar Nemzeti Bank adataiból. A háztartások inflációszűrt pénzügyi megtakarítása decemberben a múlt év legmagasabb értékét érte el, a jegybank előzetes adatai szerint 101,4 milliárd forintot tett ki.

A háztartások nettó finanszírozási képessége a 24 milliárd forintnyi, kamatokba foglalt inflációs kompenzációval együtt 125,4 milliárd forintot ért el. A háztartások nettó pénzügyi vagyona december végén 6581 milliárd forintot tett ki, szemben a 2000. december végén regisztrált 5893,9 milliárd forinttal.
A háztartások hiteltartozása egy év alatt 29,4 milliárd forinttal, 912,5 milliárd forintról 941,9 milliárd forintra nőtt. Decemberben a legnagyobb mértékben, 89,4 milliárd forinttal a háztartások hitelintézetekkel szembeni forintkövetelése emelkedett.
A külföldi készpénz állománya a megszűnő Európai Monetáris Unióban a világvaluták átváltása miatt decemberben jelentősen, 35,3 milliárd forinttal csökkent, és egyéb instrumentumokban, devizabetétben, forintbetétben, forintkészpénzben jelent meg. (A külföldi készpénzt mint új statisztikai adatot az uniós országok valutáinak megszűnése miatt mutatkozó jelentős változás kezelésére vezették be.)
A tapasztalatok szerint a megszűnő valuták átváltása 2001 utolsó két hónapjára koncentrálódott – áll az MNB közleményében. A külföldi készpénz állománya a jegybank becslése szerint 70 milliárd forintot ért el október végén, amelyből novemberben 7,6 milliárd, decemberben 34,4 milliárd forintot helyezett el más instrumentumokban vagy költött el a lakosság. A devizabetétek forintra átszámított értéke 20,4 milliárd forinttal haladta meg a november végi értéket: a növekményben részben az euróra átállás hatása mutatkozik, ugyanakkor jelentős, 14,1 milliárd forintos árfolyamveszteség keletkezett a betéteken. Az értékpapírformák közül a befektetési jegyek iránt mutatkozott kereslet decemberben, állományuk 17,7 milliárd forinttal volt magasabb, mint egy hónappal korábban.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.