időjárás 4°C Virág 2022. november 26.
logo

Orbán: Cél a teljes foglalkoztatottság

Hírösszefoglaló
2002.01.31. 00:00

Kiváló hír és fejlemény, hogy a munkanélküliség Magyarországon továbbra is csökken – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök szokásos szerda reggeli rádióinterjújában, utalva a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira. Hozzátette: a kormány célkitűzése a teljes foglalkoztatottság megteremtése, vagyis hogy minden ember, aki képes és akar dolgozni, az munkalehetőséghez jusson. Mint mondta, Magyarországon a munkanélküliségi ráta jelenleg 5,6 százalékos, s ez több mint 2 százalékkal jobb eredmény, mint az európai uniós átlag. A kormányfő kitért arra is: a társadalom koröszszetételével, a munkavállalók inaktívvá válásával magyarázható, hogy csökkent a foglalkoztatottak száma, ugyanakkor csökkent a munkanélküliség is.
A munkanélküliség kapcsán Orbán Viktor ismételten leszögezte: egyetlen magyar embernek sem kell veszélyben éreznie az állását a külföldi munkavállalók miatt. A munkaerőpiac korlátozott, szabályozott, és a kormány erős kézzel rendet tart – jelentette ki.
A miniszterelnök szólt arról, hogy Magyarország szomszédai – Szlovákia kivételével – mind jól együtt tudnak élni a kedvezménytörvénnyel. Véleménye szerint a hat érintett államból öttel jó a kapcsolat, a kérdés rendezett és működik a jogszabály. Hozzátette: bízik benne, hogy előbb-utóbb Szlovákia is csatlakozik a másik öt országhoz. (A státustörvényről egyebek a 9. oldalon.) Múlt heti horvátországi látogatása kapcsán a miniszterelnök elmondta, hogy a két ország jószomszédi viszonya nem a pártszimpátiáknak tudható be, hanem az egymásrautaltság, a sorsközösség, a kölcsönös tisztelet magyarázza azt.
*
A foglalkoztatottak számának csökkenése nem az Orbán-kormány népesedéspolitikájának sikere, hanem foglalkoztatáspolitikájának csődje – reagált a rádióinterjúra az MSZP. „A gazdaság 14 százalékos növekedése mellett a foglalkoztatás három év alatt mindössze 4,6 százalékkal, évről évre lassabban emelkedett, 2001-ben megállt, sőt már vissza is fordult” – fogalmaz közleményük. A szocialisták szerint Orbán Viktornak arra kellett volna válaszolnia, hogy mekkora súlya volt ebben „a kormányzati erőfeszítések látványos hiányának”, a foglalkoztatásbővítő programok leállításának, a romló gazdasági kilátásoknak.
A szocialisták kommünikéjében az is olvasható: elfogadha-tó-e, ha az újabb minimálbér-emelést nem az alacsony keresetűeket foglalkoztató munkáltatók terheinek csökkentésével ellentételezik, hanem átmeneti támogatással, illetve ha ezt nem a kormányzati többletekből, hanem a munkanélküliek támogatására fordított pénzekből fizetik.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.