időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Összeül a törzsi tanács

Hírösszefoglaló
2002.01.25. 00:00

Létrejött Afganisztánban az a 21 tagú bizottság, amely előkészíteni hivatott a loja dzsirga (a törzsi vezetők gyűlése) összehívását. A független bizottságnak tavaszig kell összehívnia a gyűlést, a petersbergi megállapodás értelmében a loja dzsirga lesz jogosult kijelölni az ázsiai ország következő ideiglenes kormányát, amely felváltja a Hamid Karzai vezette jelenlegi ideiglenes kabinetet.

A Kínában tartózkodó afgán kormányfő egyébként úgy nyilatkozott, hogy kormánya elsősorban a közbiztonság megteremtésére, az oktatási és az egészségügyi hálózat helyreállítására, valamint utak építésére szándékozik költeni a tokiói nemzetközi adományozói konferencián felajánlott 4,5 milliárd dollárt. Csiang Cö-min kínai államfő tegnap 150 millió dollár segélyt ajánlott fel.
Megsebesült az amerikai különleges erők egyik kommandósa tegnap Afganisztán déli részén, amikor alakulata az al-Kaida terrorista szervezet fegyvereseivel tűzharcba keveredett – közölte az amerikai hadsereg illetékese. A katonát a lábán érte a lövés, az al-Kaida tagjai közül 15-en életüket vesztették.
Az Afganisztánban foglyul ejtett, „amerikai tálib” néven elhíresült John Walker, aki szigorú őrizet alatt szerdán érkezett meg repülőgéppel az Egyesült Államokba, tegnap a Virginia állambeli Alexandriában állt bíróság elé. Az amerikait terrorizmust támogató cselekményekkel vádolják, ez alapján akár életfogytiglani szabadságvesztés is lehet a büntetése.
Walkernek egyébként már védője is van. Nem konzultálhat viszont ügyvéddel az a 158 fogoly, akit Afganisztánból a kubai területen levő Guantánamo amerikai haditengerészeti támaszpontra szállítottak. Őket az Egyesült Államok nem hadifoglyoknak tekinti, hanem illegális harcosoknak, akiktől információt tudnak szerezni.
Moszkva tegnap bejelentette, nem járul hozzá, hogy az Egyesült Államok kiterjessze a terrorellenes harcot Irakra. A reakciót az váltotta ki, hogy több forrás valószínűsítette az arab ország elleni közelgő támadást, bár ennek kommentálásától a Fehér Ház elzárkózott.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.