időjárás 7°C Vilma 2022. december 5.
logo

Powell szerint Izrael csak védekezett

Hírösszefoglaló
2002.01.14. 00:00

Védelmébe vette Colin Powell amerikai külügyminiszter Izrael házrombolási politikáját, amelyet a palesztin vezetés elfogadhatatlan nyilatkozatnak nevezett. A kijelentés után folytatódott a zsidó állam palesztinok elleni akciósorozata, melynek keretében tovább rongálták a rafahi repülőteret, és több palesztin vízi járművet használhatatlanná tettek.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára elfogadhatatlannak nevezte szombaton az amerikai külügyminiszternek azt az állásfoglalását, amelyben „védekező lépésnek” minősítette az izraeli hadsereg által a Gázai övezetben végrehajtott rombolásokat. Colin Powell ezzel védelmébe vette az izraeli hadsereg által a Gázai övezetben tett katonai műveleteket, kijelentve, hogy azok csupán a fegyvercsempészet megakadályozását szolgáló „védekező lépések”. Az arab politikus bírálta a nemzetközi közvélemény hallgatását is, amelylyel az „a palesztin nép ellen elkövetett izraeli praktikákat” tudomásul veszi.
Az izraeli hadsereg szombat reggel megerősítette, hogy éjjel Gáza kikötőjében tönkretett két hajót, és lerombolta a palesztin vízi rendőrség néhány létesítményét. A hadsereg szóvivője közleményében azzal indokolta a támadást, hogy az izraeli katonák ellen szerdán végrehajtott, négy katona halálát okozó támadás egyik végrehajtója a palesztin vízi rendőrség tagja volt. A közlemény szerint az izraeli haditengerészet kilőtte a palesztin vízi rendőrséghez tartozó Gindalla nevű halászhajót is. Ennek kapcsán a közlemény kifejti, hogy a Vörös-tengeren január 3-án fegyverszállítmánnyal a fedélzetén feltartóztatott Karine A teherhajó kapitánya, Omar Akaui korábban a Gindalla kapitánya volt, s a Karine A főgépésze korábban szintén az éjjel kilőtt Gindallán szolgált.
Palesztin források éjjeli közlése szerint az izraeli támadás a palesztin vízi rendőrség őrhajóinak üzemanyagraktára ellen irányult, de több halászhajót is lángokba borított. Sebesülésekről nem érkezett jelentés. A kikötői támadással egyidejűleg talajgyaluk hatoltak be – izraeli harckocsik fedezetével – a gázai repülőtér területére, és 24 órán belül immár másodszor rombolni kezdték a reptér létesítményeit. Ezzel kapcsolatban szombaton Josep Piqué spanyol külügyminiszter kijelentette, hogy a gázai repülőtér lerombolását nem lehet a terrorizmus elleni harc részének tekinteni.
Simon Peresz izraeli külügyminiszter a kormány más tagjaival együtt maga is elítélte az izraeli hadsereg által végrehajtott házrombolásokat a Gázai övezetben. A hadsereg rádiójának nyilatkozva gyakorlatilag elismerte, hogy a házrombolások nagymértékben rontják az ország megítélését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.