időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Szájkosarat a bírálóknak?

2002.01.23. 00:00

A Kontroll Csoport (KCS) darázsfészekbe nyúlt, amikor legutóbbi elemzésében a Magyarországon dolgozó külföldi tudósítók tevékenységét vette górcső alá. A fejvesztett kapkodásban egyenesen a külügyminiszterhez forduló tudósítók attól váltak ennyire indulatossá, hogy a civil szervezet vette a fáradságot, összegyűjtötte, és egymással – no meg a valósággal – öszszehasonlította mindazt, amit Magyarországról egy adott időszakban leírtak – nyilatkozta lapunknak Horváth Réka, a Kontroll Csoport szóvivője.

Az önök szervezete a médiáról szóló elemzéseivel súlyos követ hajított a közéletnek a kampánytól amúgy is zavaros hullámai közé.
– Maradjunk a száraz tényeknél! Mi gyakran mondtunk le ebédünkről és szórakozásunkról azért, hogy megvehessük a legfrissebb külföldi lapokat, kifizethessük a telefon- és internetszámláinkat, hiszen egy költségvetési támogatást nélkülöző, spontán módon szerveződő öntevékeny szervezetben vállaltunk feladatot. De ezt nem azért tettük, hogy bárkinek megnehezítsük az életét, vagy bárkit megbántsunk.
– Ehhez képest a Magyarországra akkreditált és az ellenzéki újságírók vadul támadják a Kontroll Csoportot.
– Módszereinkben a legszigorúbb tárgyilagosságot tűztük ki célul, vagyis egy adott témában minden elérhető hazai és külföldi információforrást egybevetve derítettük ki, hogy valójában mi történt, majd az egyes tudósításokat témacsoportonként statisztikailag elemezve állapítottuk meg az említések gyakoriságát és minőségét, egymáshoz viszonyított rangsorát, végül megállapítottuk a tudósítás statisztikai pozícióját. Mindez rendkívül fárasztó, aprólékos és időigényes munka. Ezért méltatlannak és szakmailag megalapozatlannak tartjuk azokat a sommás ítéleteket, amelyek pusztán a témafelvetés miatt akarnak bennünket pellengérre állítani, mozgósítván ehhez a külföldi nagykövetségeket és a baloldali médiumokat.
– Mindenki arra kíváncsi, igazából kicsodák önök.
– Mi, a KCS tagjai az ország különböző pontjain élő egyetemisták vagyunk, akiket korántsem lehet egyoldalú politikai beállítottsággal vádolni, mert ahány, annyiféle. Összeköt bennünket a statisztikai, közgazdasági és társadalompolitikai érdeklődés, az új kutatási területek iránti nyitottság és legfőképpen az eredmények gyakorlati hasznosságába vetett hit. Társaságunk tanácsadói között van a szocialista kampányban is szerepet vállaló médiaguru ugyanúgy, mint a koalíció támogatásáról ismert sajtószakember. Ám mindkét oldaltól igyekszünk egyenlő távolságot tartani, kizárólag az érintettek szakmai tudására tartván igényt. Szigorúan kerültük a vizsgált újságírók jobboldali vagy baloldali minősítését, de megmértük, hogy közölt cikkeikben miféle tények, megállapítások, valós és valótlan vélemények dominálnak, és mindez hogyan kapcsolódik a forrásul szolgáló magyar valósághoz.
– A külföldi újságírók azt vetik a csoport szemére, hogy legutóbbi, a tevékenységüket érintett vizsgálat helyett önök egyszerűen csak „listáztak”. Egyáltalán, hogyan jött az ötlet?
– A véleményformáló tizenhárom újságíróról közölt táblázatot mi nem „halállistának”, hanem kutatásunk egyik összegzésének szántuk. Az ott közzétett névsorban találunk általunk is bizonyítottan objektív módszerekkel dolgozó tudósítókat, Carola Kapstól egészen a kétszeres negatív szorzóval dolgozó Matthias Rübig. A nekik adott minősítéseink megfelelnek a minden korrekt újságírótól elvárható kritikai attitűdnek, ezért e táblázat az ott feltüntetettek többsége számára elismerésnek is felfogható. Magát a vizsgálódás ötletét egyébként külföldön élő magyarok panaszain túl Andreas Oplatka egy évvel ezelőtti cikkéből merítettük, amelyben a Széchenyi–Kossuth-vitára utalva megállapította: „Már a XIX. század első felében akadt példa arra, hogy valaki a belföldi vitában elfoglalt helyzetét külföldi lapok befolyásolásával próbálta javítani, és tovább él a reflex, hogy az elégedetlenséget Nyugatra vigyék.” Megdöbbentő számunkra, hogy az elemzésünk ellen tollat fogó újságírók mennyire elrugaszkodtak a valóságtól, mennyi mindent „idéztek” tőlünk, amit soha sehol nem írtunk le, és mennyire elhallgatták a lényeget. Számunkra a lényeg ugyanis a vizsgált tudósítások egymáshoz viszonyított ellentmondásosságában rejlik, ez volt az a vezérfonál, amiért egyáltalán hozzákezdtünk a zsákhordásszerű munkához. Mert ezt előttünk sajnálatos módon még senki nem mérte meg. Elsősorban azt kifogásoltuk, hogy ugyanarról az eseményről, vagy témakörről – a végletesen szubjektív látásmód miatt – teljesen más képet kap az egyik, vagy a másik országban élő olvasó. Egyébként az ominózus tanulmány csupán egy volt a KCS vizsgálódásainak sorában, ezért a továbbiakban csak akkor térünk vissza erre a kérdésre, ha megfelelő szakmai színvonalon elkészített kutatási anyagot lesz szerencsénk megvitatni. A Kontroll Csoport címe: 1241 Budapest, Pf. 132., e-mail: [email protected] hu, az eddig készített tanulmányok pedig visszakereshetők az euroastra.com internetes címen.
– Az önök munkáját állítólag a Miniszterelnöki Hivatal irányítja a héttérből.
– Azzal vádolnak bennünket, hogy nyilvánvalóan kormány közeliek vagyunk, mert a Magyar Nemzetben tettük közzé a tanulmányt. Az alapos tájékozódás hiánya itt is visszaköszön, hiszen mi minden napilapnak elküldtük a korábbi tanulmányainkat, és az első közlés jogát is felajánlottuk a Népszabadságnak, így nem tehetünk arról, hogy néhány inernetes portálon és ezen a napilapon kívül senki nem merte azokat vállalni, csupán a valótlanságokat tartalmazó utánlövésekkel igyekeztek egymásra licitálni. Nem igaz, hogy a Miniszterelnöki Hivatalnak, az Országimázs Központnak, a Külügyminisztériumnak vagy bármely kormányzati szervnek a legcsekélyebb köze lenne a Kontroll Csoporthoz. De emellett azt a bennünket ért vádat is említhetném, hogy sehol a világon, de különösen az Európai Unióban nincs példa ilyen jellegű médiafigyelésre. Ez sem igaz! Amerikától kezdve az összes európai országig számtalan hasonló szervezet működik, többek között az összes említett tudósító hazájában is. De hogy ne menjünk túl messzire, a rendszerváltozás óta Magyarországon is rendszeresen tesz közzé tanulmányokat a Nyilvánosság Klub médiafigyelő csoportja, amely példaként szolgált a Kontroll Csoport számára, megerősítvén bennünket abban, hogy a hasonló jellegű civil kezdeményezésekre nagy szükség van.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.