Szakácspárbajra hívnak a konyhafőnökök

2002. 01. 25. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hol vannak a mustárok? – kérdezte Szindbád Vendelintől, a vendéglőstől, miközben a hajós miatt végzetes sorscsapásba került pesti kasszírnőről diskurált. És egymás után rendelte a vendég az ételeket, amelyek mindig akkor kerültek az asztalára, amikor éppen úgy gondolta. Ma már szokatlan ez a tempó. A vendéglőkben még az is előfordul, hogy akár egy óráig is várni kell, amíg az étel elénk kerül. Ezért is meglepő, hogy a mesterszakácsok alig több mint húsz perc alatt megalkották ételkölteményeiket az Étrend, Magyar Konyhafőnökök Egyesülete által szervezett szakácsverseny előképeként. Parajjal, fokhagymával készült fogasfilé és laskás, zöldséges raguval készített csirkemell alkotta a sajtó képviselőinek bemutatott „csendéletet”.
Sándor Dénes, az egyesület képviselője elmondta, hogy a világi trendeket, a korszerű és egészséges táplálkozási szokásokat, valamint a klasszikus magyar konyha hagyományait népszerűsítő szervezet minden hónap első hétfőjén eszmecserével és tematikus megbeszéléssel gyarapítja ismereteit.
Ezt a célt szolgálja az az országos hidegkonyhai verseny és melegkonyhai szakácspárbaj, amelyet a Gravital Trade Kft. és az általa felkért gasztrolánc támogatásával rendeznek meg február 10–12. között a Budapesti Nemzetközi Vásáron.
A melegkonyhai verseny fővédnöke Budai Zoltán, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára, védnöke pedig Kupa Mihály országgyűlési képviselő lesz. Az egykori pénzügyminiszter a minőségi borokat is biztosítja a rendezvényre. A melegkonyhai szakácspárbajt először rendezik meg Magyarországon.
A megmérettetés alatt négy szakácsmesternek kell a közönség előtt harminc perc alatt elkészítenie egy főételt és egy főzeléket a támogató cégek által felajánlott nyersanyagkosárból. A versenyzők előzetes tesztelésen is részt vettek, és mindegyikük megfelelt a szigorú követelményeknek.
Az országos hidegkonyhai verseny és kiállítás a nemzetközi szabályok szerint történik és harmincnégy résztvevője lesz majd.
A nagyszabású szakácspárbajban huszonnégy mester vesz részt a kőbányai vásárváros területén, ahol a párbajozók művei végül terítékre kerülnek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.