időjárás 6°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Szó sincs elszámolásról

Hunyor Erna
2002.01.24. 00:00

Teljes félreértés, hogy a Reorg-Apport Rt.-nek végső elszámolást kellett készítenie az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő (ÁPV) Rt. számára. A január 18-i határidő ugyanis csak egy 12 hónapos futamidejű kölcsön visszafizetésére vonatkozott – tudta meg a Magyar Nemzet a vagyonkezelőtől.

Hangsúlyozni szeretnénk, a január 18-án lejárt határidő nem a volt postabankos követelések és befektetések értékesítéséből befolyt összeg végső elszámolására vonatkozott, hanem az ÁPV Rt. által a Reorg-Apport Rt. részére 2001. január 18-án nyújtott, egyéves futamidejű kölcsön visszafizetésére – nyilatkozta Kerényi Éva, az ÁPV Rt. ügyvezető igazgatója, aki elmondta: végső elszámolásra nincs sem jogszabályban, sem megállapodásban rögzített határidő.
Kerényi Éva emlékeztetett: a Reorg-Apport Rt. a Postabank Rt. konszolidálására alapított, faktoring tevékenység végzésére jogosított társaság, amely 1998 decemberében 41,2 milliárd forintért vásárolta meg a Postabank Rt. befektetéseit, követeléseit. Ezek postabanki nyilvántartási értéke 125,7 milliárd forint volt. A 41,2 milliárd forint névértékű kötvény visszafizetésére kamatokkal növelt értékben az állam garanciát vállalt. Ennek határideje 2001. január 25. volt.
A Reorg-Apport Rt. feladata az volt, hogy a Postabank Rt.-től megvásárolt minősített eszközöket értékesítse, kezelje és hasznosítsa úgy, hogy a 41,2 milliárd forint névértékű kötvény és annak kamatai megtérüljenek. A Reorg-Apport Rt.-nek a kötvény és kamatainak 2001. január 25-én esedékes törlesztésére több mint ötvenmilliárd forintot kellett fordítania. Mivel a cég bevétele erre nem volt elegendő, a vagyonkezelő 2001. január 18-án a költségvetésből biztosított forrásból 25 milliárd forintot juttatott a társaságnak, amelyből 13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás, hétmilliárd forint veszteségtérítés, ötmilliárd forint pedig egyéves lejáratú kölcsön volt. A Reorg-Apport Rt. a 2001. január 25-én esedékes kötvény és kamatai törlesztésének maradéktalanul eleget tett.
A 2002. január 18-i határidő pedig ennek az egyéves lejáratú kölcsönnek a visszafizetési határideje volt. Az ÁPV Rt. e kölcsön összegét a kötvényelszámolás végleges rendezése érdekében tavaly 4,4 milliárd forintra csökkentette, miközben a vissza nem térítendő támogatás összegét hatszázmillió forinttal emelte. A vagyonkezelő kezdeményezésére, a magasabb bevétel eléréséért a kölcsönszerződés módosult.
2002. január 18-ig törlesztésként a Reorg-Apport Rt. átadta az ÁPV Rt.-nek a tulajdonában lévő négy társaság – a Mátra Cukor Rt., a Szerencsi Cukor Rt., a Szolnoki Cukor Rt. és a Hungaroring Rt. – kisebbségi részvénycsomagját, a 4,4 milliárd forintos tartozás további részét pedig készpénzben teljesítette.
Az átutalt készpénz egy részét az ÁPV Rt. a tavaly nyújtott, viszsza nem térítendő támogatás terhére számolta el. Ez azt jelenti – húzta alá az ügyvezető igazgató –, hogy a 2001-es vissza nem térítendő támogatás összege csökkent. Ezzel párhuzamosan az ÁPV Rt. ugyanezen összeggel fenntartotta a kölcsönszerződést, amelynek teljesítési határideje 2002 végére módosult. Az összeg fedezetéül a Reorg-Apport Rt. tulajdonában lévő, eddig még nem értékesített portfólióelemek szolgálnak, amelyeket a társaság ez év végéig fog értékesíteni. A Reorg-Apport Rt. jövőjéről tulajdonosa, a Reorg Rt. a későbbiekben fog döntést hozni.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.