időjárás 2°C Ferenc , Olívia 2022. december 3.
logo

Tiltakozás a Tabán megcsonkítása ellen

Pál Gábor
2002.02.01. 00:00

Nagy többséggel szavazta meg a Fővárosi Közgyűlés tegnap a Rác fürdő mellé, a Tabánban tervezett szálloda- és mélygarázsépítés engedélyezését. Az ülés előtt több környezetvédő szervezet tartott demonstrációt az új Városháza előtt, és petíciót nyújtottak át az önkormányzat vezetésének. A képviselők ugyanakkor határoztak öt budapesti főútvonal, a Bartók Béla út, a Dózsa György út, a Haller utcának a Nagyvárad tér és Soroksári út közötti szakasza, továbbá a Kőbányai útnak a Könyves Kálmán körút és a Mázsa tér közötti szakaszának felújításáról.

Nem vezetett eredményre a Fővárosi Közgyűlés ülésének kezdetére a Rác fürdő átépítése kapcsán a tabáni fák megmentésére szervezett – performance-előadással, valamint szónoklatokkal tarkított – zöld tüntetés. A szervezők pedig még egy Emlék a Tabánból elnevezésű figyelemfelkeltő ajándékcsomagot is átnyújtottak a jelen lévő főpolgármester-helyetteseknek és a frakcióvezetőknek. A masnival átkötött fogpiszkálódoboz szimbolikusan a Tabánban kivágandó fákat, az elpusztítandó zöld területet jelképezte.
A városatyák tanácskozásán egyedül a MIÉP-frakció voksolt nemmel a Rác fürdő-projektre. A frakció álláspontja szerint a fővárosi önkormányzatnak a Széchenyi-terv megpályázásával egyedül, külső befektető bevonása nélkül kellene felújítani a tulajdonában lévő fürdőt. Nehezményezték a környezetpusztítást, a hévízforrásokat veszélyeztető mélygarázs építését, és feleslegesnek nevezték a tömegközlekedési eszköznek nem tekinthető Gellérthegyre tervezett siklót is. Zsinka László frakcióvezető közölte: ez utóbbi nem tudja kiváltani a tömegközlekedést, és megépítéséhez rengeteg fát kéne kivágni a Gellért-hegy oldaláról. Demszky Gábor főpolgármester annak a véleményének adott hangot, hogy a városnak nincsen pénze a fürdők felújítására, ezért szükséges a külső befektető bevonása. Véleménye szerint nem okoz környezetpusztítást a beruházás. Szálka Miklós (Fidesz) kifogásolta, hogy az előterjesztésben nem tüntették fel a szállodához érkező buszok tervezett megállóit, fordulóhelyeit és a kerékpárutat, ugyanakkor támogathatónak ítélte az elképzelést. Szerinte egy-egy tabáni rendezvény alkalmával több növény pusztul el, mint amennyi a szálloda építésénél fog. Tirts Tamás, a Fidesz frakcióvezetője közölte, hogy ez a beruházás jó minta lehet a többi budapesti fürdő felújításához. Somlyódi Csaba szocialista képviselő szintén a külső befektető bevonásának szükségességét fejtegette a közgyűlési vitában, s azt hangsúlyozta, hogy csak az egykoron ott álló szállodát építtetik újra.
A Szabadfelfogású Természetvédők Köre által szervezett demonstráción – amelyet több zöldszervezet is támogatott – Lenkei Péter, a Levegő Munkacsoport egyik vezetője azt hangsúlyozta, hogy Budapesten három városligetnyi zöld terület tűnt el az elmúlt tíz év alatt. A fürdőszálló gazdag nyugati turistáknak épül, a tervezett mélygarázs pedig – a Duna–Ipoly Nemzeti Park szakvéleménye szerint is – veszélyeztetheti a föld alatti hévízforrásokat – tette hozzá. Kőhalmi István, a Városi Biciklizés Barátai Egyesület elnöke úgy vélekedett: a polgárok csak tehetetlenül szemlélhetik, hogyan döntenek a megkérdezésük nélkül egy ilyen esztelen beruházásról, amely csak a magánérdekeknek kedvez.
A közgyűlés – délutánra befejeződött ülésén – összességében több mint 16 milliárd forintba kerülő nagyberuházások megindításáról is döntött. Ötvenmillió forint törzstőkével egyszemélyes kft.-t hoztak létre a csepeli Központi Szennyvíztisztító Telep építésének előkészítésére, végrehajtására és a koordinációs mérnöki feladatok ellátására. Az Enviroduna Beruházási Előkészítő Kft. a mai napon kezdi meg működését. Ügyvezetője öt évre Oszkó Károly gépész- és építőmérnök lett.
A közgyűlés az általános tartalékból 100 millió forintot biztosított a kft.-nek. Az összegből 50 millió forint törzstőkéhez, 50 millió forint pedig a kft. helyiségeinek berendezésére szolgál.
A cég megalapítását indokolta az is, hogy a tervek között szerepel a dél-budai főgyűjtő és szennyvíztisztító telep megépítéséhez szükséges ISPA-támogatási pályázat. Ezen beruházás előkészítéséhez és irányításához szintén szükségesek az új kft. szolgáltatásai.
Öt főútvonal átépítését kezdi meg idén a fővárosi önkormányzat. Elfogadták a Bartók Béla út rekonstrukciójának megkezdéséhez szükséges engedélyokiratokat, így hamarosan kiírják a tendereket, és májusban megkezdődik a 13 milliárd forintos beruházás. Az út felújítását a tervek szerint októberben fejezik be. Ugyancsak felújítják a Dózsa György utat a Hősök tere és a Thököly út között. Első ütemben a Hősök terétől az Ajtósi Dürer sorig kezdődik meg a rekonstrukció, ez ugyancsak októberben fejeződik be. A második ütem felújítása jövőre várható. A felújítás teljes költsége eléri a másfél milliárd forintot. Ebből az öszszegből faltól falig átépítik a Dózsa György utat, parkolásgátló oszlopokat helyeznek ki, és kicserélik a macskakövet korszerű aszfaltburkolatra.
A Hősök tere és az Ajtósi Dürer sor között a forgalmi sávokat terelőszigetekkel választják el majd egymástól, ahol földfelületet alakítanak ki. Egymilliárd-százmillió forintba kerül majd a IX. kerületi Haller utca felújítása a Nagyvárad tér és a Soroksári út között. A beruházás valamivel több mint egy évig tart majd, idén júliusban kezdik, s jövő októberben fejezik be.
A Haller utcát ugyancsak faltól falig újítják fel. Szintén idén májusban kezdenek hozzá a Kőbányai út Könyves Kálmán körút és Mázsa tér közötti szakaszának átépítéséhez. Felújítják a járdákat, a kerékpárutat, a zöld felületeket, illetve a közműveket és a közvilágítást. A felújítás során új jelzőlámpás csomópontokat is kialakítanak. Ez a beruházás is októberben fejeződik be, és egymilliárd forintba kerül majd.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.