időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Vita az építésügy irányításáról

Csákó Attila
2002.01.21. 00:00

Szükség van-e az építésügy egységes kormányzati képviseletére? – címmel tanácskozást rendez ma a Magyar Lakásépítők Országos Szövetsége és az Építési Piac című szaklap.

Az építésügy egységes irányításának gondolata évek óta, de különösen az elmúlt két évben egyre erőteljesebben vetődött fel. Az Építésügyi és Városfejlesztési Minisztérium, majd az azt követő Közlekedési, Hírközlési és Építésügyi Minisztérium 12 évvel ezelőtti megszűnése óta a funkciók több minisztériumhoz kerültek.
Korábban Tolnay Tibor, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége elnöke úgy fogalmazott lapunknak, az építésügy egyik legnagyobb gondja, hogy az ágazattal és annak problémáival hat minisztériumban, a gazdasági, a pénzügyi, a belügyi, a földművelésügyi, a környezetvédelmi és a közlekedési tárcánál foglalkoznak. Nemrég ezért azt javasolták a kormánynak, hogy a Miniszterelnöki Hivatalon belül legyen egy olyan referatúra, ahová az érintettek fordulhatnak. A szakmai szervezetek döntő többsége szerint is szükség lenne az építésügy egységes kormányzati képviseletére, amely nem feltétlenül jelent önálló minisztériumot, hanem feladatok egy intézményhez történő koncentrációját. A másik, hogy az építésügy jelenlegi szabályozása bizonyos területeken hiányos, máskor túlszabályozott. Szorgalmazzák továbbá, hogy bővüljön a háttérintézmények, s növekedjen a kutatás-fejlesztés szerepe.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.