Hétfőtől emelkedik a sütőipari termékek ára, drágul a kenyér, a zsemle, a kifli. Marton István, a Magyar Pékek Ipartestületének elnöke lapunknak elmondta: azért emelik az árat, mert „megváltoztak a külső tényezők”, az alapanyagok mellett emelkedett a kenyérsütéshez elengedhetetlen járulékos anyagok ára, nőttek a munkabérek és a hozzájuk kapcsolódó közterhek. Mindemellett több, az Európai Unió előírásainak megfelelő beruházást is végre kellett hajtaniuk a pékeknek, azok azonban nem hoztak többletbevételt, ezért az ipar ma ott tart, ahol tavaly novemberben.
Csak a béremelés és a fejlesztések 10–12 százalékos áremelést tesznek indokolttá – mondta a szakember. A pékek számolnak például a július elsejével várható hatszázalékos gázáremléssel, az üzemanyag drágulásával, amely az eddigi lejtmenetéből ismét emelkedésbe csapott. Ezek a tényezők azonban még nicsenek beszámítva a jelenlegi áremelésbe, így tehát az sem elképzelhetetlen, hogy év közben még egyszer emelik a kenyér árát.
Marton István szerint lesújtó a sütőipar helyzete, a fejlettségi színvonal nem éri el az EU átlagának a felét sem, pedig a szakemberek felkészültek, és a termékválaszték is közel áll az unióshoz. Marton szerint a sütőipari áremelésnek a kereskedelmi láncok vetnek gátat. Ezt megerősítette egy magát megnevezni nem kívánó sütőipari szakember is, aki elmondta: az ipar számára szükséges ármelés azért nem történhet meg, vagy csak nagyon nehezen, mert a kereskedelmi láncok egymásra hivatkozva tartják szinten a kenyér árát. Emelni csak akkor hajlandók, ha a konkurens is emel. Márpedig az addig nem emel, amíg a versenytársnál olcsóbb a kenyér –0 a kör tehát bezárult.
Donald Trump bejelentette, hol és mikor találkozik Putyinnal
