időjárás 12°C Adalbert 2022. szeptember 27.
logo

A szülőföldtől Gödöllőig

Zsohár Melinda
2002.02.14. 00:00

Három ország összefogásával állt össze az az útvonal, amely a legendássá vált magyar királyné, Erzsébet kedves helyeire invitálja a mai turistákat. Németek, osztrákok, magyarok csábítják Bajorországtól Ausztrián át Gödöllőig mindenütt a hely szellemének megfelelő programokkal a turistákat a királyné nyomába.

A főváros IX. kerületi rehabilitációs programja keretében épült meg az Angyal utcai kis szálloda, amely Sisi nevét viseli, s amelynek egyik festett bútorral berendezett bajor szobája külön is megemlékezik róla. A képzeletbeli utazás szervezői stílszerűen itt tájékoztatták az érdeklődőket, az utazók figyelmébe egyenként is különlegességeket ajánlottak. Körösvölgyi László, a gödöllői kastély képviselője beszámolt arról is, hogy idén megkezdik a kormány 1,3 milliárd forintos garanciája segítségével az ország egyetlen, náluk található barokk kőszínházának felújítását.
A képzeletbeli utazás állomásai: Augsburg – Unterwittelsbach, Bad Ischl, Schönbrunn és a bécsi Hofburg. Magyarországon Gödöllő, illetve a közelében található Domonyvölgy, ahol a fogathajtó világbajnok Lázár fivérek és Szegedi Gábor, a tízesfogat-hajtó bajnok istállói találhatók. Gödöllőn mintegy kétezer éjszakát töltött Erzsébet királyné, kutatták ki a történészek. Sokan ma is az ő emlékét felfedezni utaznak el a magyar városba, csakúgy, mint az ausztriai Schönbrunnba, vagy a Hofburgba. Franz Sattlecker, az említett helyszíneken működő társaság képviselője arról számolt be, hogy a császári lakosztály, illetve Sisi lakrésze a legkeresettebb, évente másfél milliónyi látogató kíváncsi a királyné használati tárgyaira, bútoraira, a róla készült festményekre, metszetekre. Idén nyártól a látogatók elől eddig elzárt fürdőszobája is megnyílik a nyilvánosság előtt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.