A város ízei

Veltelini
2002. 02. 13. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Szív és az Aradi utca kereszteződése nem tartozik a város kiemelt látványosságai közé, az utóbbi időkben mégis egyre több turista jelöli be térképén ezt a pontot, s keresi a Beugró vendéglőt. Az étterem lapunk több munkatársának is kedvenc helye, így bőséges tapasztalatok alapján állítjuk, a Terézváros egyik legvonzóbb területe ez.
A berendezés nem ígér túl sokat, a ’80-as években elterjedt sörözői dizájn fogadja a látogatót, bár a súlyos, mégis kényelmes, vendégmarasztaló, trónszerű székek bizalmat ébresztenek. Érkezzék bármely napszakban az emberfia, az első, ami feltűnik neki: a közvetlen, fesztelen, mégis bensőséges hangulat. S ebben keresendő a Beugró titka. Az üzletet vezető házaspár, Fodor Márta és Ficsur Tibor nemcsak a magyar gasztronómia hagyományaira támaszkodnak, hanem az egykor híres-neves magyar vendéglátás tradícióit akarják feltámasztani és megelenevíteni.
Csak olvasmányélményeinkből ismert békebeli, szép nosztalgiák ébredeznek bennünk már az első ital elfogyasztása előtt is. Itt mindenki kedves, jó ismerőse mindenkinek, a közvetlen modorú, de soha nem tolakodóan haverkodó személyzet éppúgy, mint a kedélyes otthonossággal mozgó vendégek. S esténként, mikor a hely zeneművésze, Janota Zoltán a billentyűk közé csap, nemegyszer megesik, hogy dalra fakad az egész terem. A Beugró különlegességei közé tartozik az étlap, amit nyugodtan nevezhetünk irodalmi-gasztronómiai folyóiratnak is. A rendelésre várakozó vendég az ínyencmesterség történetével, kultúrájával foglalkozó irodalmi szemelvények s más színes irományok olvasásával ütheti agyon az időt. Kevés kisvendéglő büszkélkedhet azzal, hogy mesterszakács szorgoskodik a tűzhely körül. Szüsz Ádám konyhafőnök néhány hete nyerte el a kitüntető címet, amelyet csak hosszú évek kiemelkedő szakmai munkája elismeréseként adományoznak. A választék nem a mennyiségével – körülbelül 30 főétel szerepel az étlapon – tűnik ki, sokkal inkább harmonikus sokszínűségével. A konvencionális ízlésűek is hamar találnak kedvükrevalót, a különleges falatokra vágyó ínyenceket pedig rendszeresen meglepetések várják. Hajdan közismert, népszerű, de már-már elfeledett ételeket rekonstruálnak aprólékos kutatómunkával, olykor több száz éves leírások alapján. Boldog ember, aki megkóstolhatta a Latinovits család receptje szerint készült bácskai kacsát, vagy Szent-Györgyi Albert paprikás csirkéjét, amit Orosz József, a lillafüredi Palota Szálló egykori séfje alkotott a nagy tudós tiszteletére. S hoszszan sorolhatnám még a konyhaművészet históriájából átmentett csodákat, de megkóstolni azokat célravezetőbb, mint olvasgatni róluk. A Beugró nem olcsó hely, ám színvonalához, az ételek, italok minőségéhez viszonyítva kifejezetten kíméletes a pénztárcánkhoz. S egy vérbeli polgárnak ez sem mellékes szempont.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.