időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Soros embere távozik a fővárosi önkormányzattól + videó

Felemás levél Pozsonyból

Gui Angéla
2002.02.13. 00:00

Budapesten tegnap átadták a szlovák fél válaszlevelét Németh Zsolt külügyi államtitkár szlovák kollégájához, Jaroslav Chlebóhoz intézett, február 4-én kelt levelére – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Horváth Gábor külügyi szóvivő. Mint elmondta: a magyar fél tanulmányozni fogja a szlovák fél levelét, és rövidesen hivatalosan is választ ad.

Lapunk értesülése szerint a levélben a szlovák fél megnyugvással veszi tudomásul, hogy a magyar kormány kész tovább konzultálni a kedvezménytörvény végrehajtásáról.
Pozsony ugyanakkor megerősíti, hogy Szlovákia is hajlandó újabb egyeztetésre a megállapodáshoz. Jaroslav Chlebo szlovák külügyi államtitkár levelében egyúttal jelezte, hogy elfogadja Németh Zsoltnak, a Külügyminisztérium politikai államtitkárának azt a korábbi javaslatát, hogy a kedvezménytörvény konkrét végrehajtását a magyar–szlovák kisebbségi kormányközi vegyes bizottság keretén belül monitorizálják.
Úgy tudjuk, ezzel egy időben Pozsony továbbra is mereven elzárkózik attól, hogy a tervezett közös nyilatkozat ne csak a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvényre, hanem az 1997-től érvényben lévő szlovák státustörvényre is kiterjedjen.
A szlovák fél elutasítja azt a magyar javaslatot is, amely szerint a kétoldalú nyilatkozatban szerepeljen az anyaországnak a joga a határon túli kisebbségek támogatására. Szlovákia ezt a tételt még olyan formában sem hajlandó elfogadni, ahogyan az szerepel az Európa Tanács velencei bizottságának a státustörvényekre vonatkozó jelentésében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.