A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Felemás levél Pozsonyból

Budapesten tegnap átadták a szlovák fél válaszlevelét Németh Zsolt külügyi államtitkár szlovák kollégájához, Jaroslav Chlebóhoz intézett, február 4-én kelt levelére – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Horváth Gábor külügyi szóvivő. Mint elmondta: a magyar fél tanulmányozni fogja a szlovák fél levelét, és rövidesen hivatalosan is választ ad.

Gui Angéla
2002. 02. 13. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Lapunk értesülése szerint a levélben a szlovák fél megnyugvással veszi tudomásul, hogy a magyar kormány kész tovább konzultálni a kedvezménytörvény végrehajtásáról.
Pozsony ugyanakkor megerősíti, hogy Szlovákia is hajlandó újabb egyeztetésre a megállapodáshoz. Jaroslav Chlebo szlovák külügyi államtitkár levelében egyúttal jelezte, hogy elfogadja Németh Zsoltnak, a Külügyminisztérium politikai államtitkárának azt a korábbi javaslatát, hogy a kedvezménytörvény konkrét végrehajtását a magyar–szlovák kisebbségi kormányközi vegyes bizottság keretén belül monitorizálják.
Úgy tudjuk, ezzel egy időben Pozsony továbbra is mereven elzárkózik attól, hogy a tervezett közös nyilatkozat ne csak a szomszédos országokban élő magyarokról szóló törvényre, hanem az 1997-től érvényben lévő szlovák státustörvényre is kiterjedjen.
A szlovák fél elutasítja azt a magyar javaslatot is, amely szerint a kétoldalú nyilatkozatban szerepeljen az anyaországnak a joga a határon túli kisebbségek támogatására. Szlovákia ezt a tételt még olyan formában sem hajlandó elfogadni, ahogyan az szerepel az Európa Tanács velencei bizottságának a státustörvényekre vonatkozó jelentésében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.