időjárás 14°C Zalán 2023. március 30.
logo

Folytatásra kész polgári erők

Munkatársainktól
2002.02.11. 00:00

A hét végén ismét számos pártrendezvényt tartottak a választási felkészülés jegyében. A Fidesz és az MDF országos választmánya a támogatásáról biztosította a két kormánypárt közös listájára vonatkozó javaslatot. Az SZDSZ küldöttgyűlésén elhangzott, hogy az ellenzéki párt kormányváltásra és tíz százalék feletti választási eredményre számít.

Ismertették a Fidesz országos választmányának ülésén a vezető kormánypárt és az MDF országos listájára tett javaslatot. A választmány által elfogadott előterjesztés szerint a listát Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, őt Dávid Ibolya, az MDF és Harrach Péter, a Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke követi. Pokorni Zoltán pártelnök egy felmérésre hivatkozva kijelentette, hogy a közös listát többen támogatják, mint az MSZP listáját. Szerinte ez csattanós válasz a szocialisták negatív kampányára. A politikus jó esélyt lát arra, hogy a jelenlegi koalíció a következő ciklusban folytathatja megkezdett munkáját.
Az MDF országos választmánya tartózkodás és ellenszavazat nélkül fogadta el Dávid Ibolya pártelnök beszámolóját, amely a Fidesszel együtt állítandó közös országos és területi listákra tett javaslatot is tartalmazta. A polgári koalíció értékei és a megkezdett munka folytatása mellett tett hitet szombati tanácskozásán a Kisgazda Polgári Egyesület.
Az eddig megszokottnál is élesebb hangnemben kritizálta a kormányt pártja vasárnapi küldöttgyűlésén Kuncze Gábor, az SZDSZ elnöke. A szabad demokraták szerint az SZDSZ-re szükség van a kormányváltáshoz. A tanácskozáson megjelent Göncz Árpád volt államfő.
A koalíció bírálatára reagálva az MSZP cáfolta, hogy kormányra kerülése esetén közkegyelmet hirdetne. (A tervről a múlt héten a Népszabadság számolt be – a szerk.)
Eközben hatvan nappal meghosszabbították a nyomozást annak a lobbibotránynak az ügyében, amelynek főszereplője Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje. Vita alakult ki arról, hogy mikor kerüljön sor Orbán Viktor és Medgyessy Péter nyilvános vitájára.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.