időjárás 19°C Malvin 2022. október 1.
logo

Jó viszonyban Oroszországgal

Hírösszefoglaló
2002.02.14. 00:00

Mind Magyarország, mind Oroszország részéről megvan a politikai akarat a kétoldalú kapcsolatok továbbfejlesztésére – hangsúlyozta tegnap moszkvai tárgyalásai után Martonyi János magyar és Igor Ivanov orosz külügyminiszter. A magyar diplomácia vezetőjét elutazása előtt fogadta Mihail Kaszjanov orosz miniszterelnök is, akivel döntően a kétoldalú gazdasági együttműködés lehetőségeit vitatták meg.

Egyetért a magyar és az orosz külügyminiszter abban, hogy felfelé ívelő szakaszba lépett a két ország kapcsolata. Igor Ivanov úgy fogalmazott, hogy a két állam között nincsenek komoly politikai viták, amelyek akadályoznák a kapcsolatok bővülését. Elmondása szerint az áttekintett nemzetközi ügyek területén – mint a terrorizmus elleni harc, az afgán rendezés, a NATO–orosz és az EU–orosz együttműködés vagy a közel-keleti helyzet – Moszkva és Budapest véleménye egybevág, illetve közel áll egymáshoz. Martonyi János ezt úgy fogalmazta meg: a két ország méretei eltérők, de értékeik és érdekeik közelítenek egymáshoz. Martonyi derűlátóan nyilatkozott a gazdasági lehetőségekről is. Meglátása szerint minden esély megvan arra, hogy a magyar export már a közeljövőben bővüljön.
Hivatalos magyar–orosz külügyminiszteri találkozóra utoljára tavaly februárban, Budapesten került sor, azóta nemzetközi fórumokon két ízben is tárgyalt személyesen a magyar és az orosz diplomácia vezetője. Különleges jelentőséget ad azonban a mostani útnak, hogy ennek feladata gyakorlatilag egy csúcstalálkozó előkészítése. A kétoldalú kapcsolatok az elmúlt években érezhetően lehűltek, a múlton túllépve azonban mára a konkrét kérdésekre koncentrálva mindkét fél tiszta lapot kíván nyitni. Ehhez kedvező feltételeket teremt az e tekintetben tavaly szeptember 11-e után jó irányban megváltozott nemzetközi légkör. Lapunk információja szerint a magas szintű találkozónak is csupán egyetlen akadálya most a hazai választási kampány. Oroszország ugyanis még a látszatát is el akarja kerülni annak, hogy valamelyik felet segíti e versenyben. Nyílt titok, hogy különösen a szeptember 11-i eseményeket követő orosz nyitás, Moszkva és a Nyugat viszonyának látványos javulása, Oroszország felértékelődése után kormányszinten is szorgalmazták az amúgy is jócskán esedékes csúcstalálkozó tető alá hozását, a korán megkezdődött kampány miatt azonban ennek egyelőre nincs reális esélye. Ugyanígy nem fogadják Moszkvában a többször bejelentkezett Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelöltet sem. Értesülésünk szerint azonban a választások után már nem lesz akadálya Mihail Kaszjanov kormányfő elhalasztott budapesti látogatásának, amely után létrejöhet egy legfelső szintű találkozó is.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.