időjárás 19°C Árpád 2023. március 31.
logo

Növekvő értékű a hazai tőkekivitel

Mayer György
2002.02.19. 00:00

Nyolcszázmillió euró értékű magyarországi tőkebefektetés valósult meg a Magyar Befektetési és Kereskedelemfejlesztési (ITDH) Kht. közreműködésével az elmúlt évben, amelynek révén tízezer új munkahely létesült – emelte ki Spányik Péter, az ITDH vezérigazgató-helyettese tegnap, a román külügyminiszter látogatásához kapcsolódó fórumon. Dunai Péter, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára felhívta a figyelmet: a kamarán belül működik a már 120 tagú magyar–román tagozat. Terveik szerint az idén ősszel mindkét országban közös gazdasági napokat szerveznek. Abdulwahab Ádám, a Gazdasági Minisztérium (GM) elemzője jelezte, hogy a Széchenyi-terv programjaira tavaly 296 milliárd, az idén pedig 331 milliárd forintot fordíthatnak.
A GM adatai szerint 2001. első tizenegy hónapjában a Romániába irányuló magyar kivitel 701,4 millió dollárt tett ki, ami 33,6 százalékos emelkedés az előző év azonos időszakához képest. A behozatal ugyanezen időszak alatt 332,9 millió dollár volt, ez 12,2 százalékos emelkedést mutat. Romániában 3543 román–magyar vegyesvállalat volt bejegyezve november végén, összesen 185,4 millió dollárnak megfelelő tőkével. A magyar befektetések fő területe a vegyipar, az olajfeldolgozás, a gyógyszer-, az élelmiszer- és a papíripar, valamint a kereskedelem.

A legtöbb turista magyar Romániában. A Romániát felkereső 4,94 millió külföldi látogató között tavaly a magyarok voltak a legtöbben, mintegy 1,13 milliónyian. A román kormány mégsem számol komolyan Magyarországgal az idegenforgalom fejlesztésére ígért „agresszív stratégiájában” – derül ki az MTI tudósításából.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.