időjárás 12°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Röviden

MTI
2002.02.11. 00:00

Vezércsere a PKN Orlennél
A PKN Orlen lengyel olajkonszern felügyelőtanácsa hét végi ülésén leváltotta az előző kormány idején kinevezett eddigi elnököt, Andrzej Modrzejewskit, s vele együtt lecserélték az egyik alelnököt és a logisztikai igazgatót is. Új elnökké Zbigniew Wróbelt választották, aki a kincstárügyi miniszter, Wieslaw Kaczmarek híve – közölte az MTI. Modrzejewski ellen egyébként vádat emel a lengyel ügyészség bizalmas információk továbbadásának gyanúja
miatt. (H. T.)

Lemondott a kuvaiti olajminiszter
A kuvaiti kormányfő vasárnap elfogadta olajügyi miniszterének a lemondását, aki azután jelezte távozási szándékát, hogy január utolsó napján az egyik jelentős kuvaiti olajmezőn robbanás történt, és emiatt le kellett állítani az ország olajtermelésének harmadát. Az Egyesült Államokban végzett Adil Halid asz-Szubih 1997 óta több miniszteri posztot is betöltött, az olajügyi tárcát egy éve vezette – közölte a Reuters. Az olajügyi miniszteri posztot ideiglenesen Ahmad al-Fahd asz-Szabah tájékoztatási miniszter tölti be. (MTI)

Lejtmenetben a jen?
A Deutsche Bank (DB) jelentősen módosította a dollár/jen 12 hónapon belül várható árfolyam-alakulásával kapcsolatos várakozását. A német pénzintézet most arra számít, hogy egy év múlva a dollár 150 jent ér majd a korábban várt 140 jen helyett. A DB amiatt változtatott a várakozásán, hogy jelentősen gyengülnek a részvényárak a tokiói értéktőzsdén, és bizonytalannak látja, hogy a japán kormányfő véghez tudja-e vinni a gazdasági reformokat. (MTI)

Vizsgálják az ír bankcsalást
Az Allied Irish Bank (AIB) egy amerikai bankszakértőt bízott meg annak a csoportnak a vezetésével, amelynek az lesz a feladata, hogy felderítse az amerikai leányvállalatánál elkövetett, 750 millió dolláros csalást. Eugene Ludwig arra keres majd magyarázatot, hogy az AIB baltimore-i, Allfirst Financial nevű leányvállalatának egyik kereskedője miként tudott jelentős veszteséget okozni anélkül, hogy ez feltűnt volna a cégvezetésnek. Az AIB egy hónap múlva kap választ a szakértőtől. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.