időjárás 12°C Amália 2022. október 7.
logo

Röviden

MTI
2002.02.08. 00:00

Csecsenföldi razziák
Groznij. A csecsenföldi Sali városban zajló nagyszabású ellenőrzés során a hatóságok őrizetbe vettek több tucat embert, akik nem rendelkeztek megfelelő személyi okmányokkal, illetve azzal gyanúsíthatók, hogy kapcsolatban vannak a fegyveres csecsen szakadárokkal. A városban az orosz szövetségi erők harmadik napja folytatják a személyi okmányok, illetve a személyek ellenőrzését. A várost teljesen körülvette a katonaság. Az orosz belügyi erők nyomozói a Sali–Avturi országúton egy nyilvánvalóan merénylethez előkészített, beélesített, nagy erejű pokolgépet fedeztek fel, amelyet a tűzszerészek megsemmisítettek. (MTI)

Reagan 91 éves
Washington. Ronald Reagan volt amerikai elnök szerdán ünnepelte 91. születésnapját. A volt amerikai elnökök közül egyetlenegy sem ért meg ilyen magas életkort. Az Alzheimer-kórban szenvedő exelnök ezúttal is csak szűk családi körben, Los Angeles környéki házában ünnepelte meg születésnapját. Gyógyíthatatlan betegségét nem tekintve Ronald Reagan általános egészségi állapota jónak mondható, teljes mértékben felgyógyult például tavalyi csípőcsonttöréséből. George W. Bush elnök szerdán törvényt írt alá, amelynek értelmében a nemzeti örökség részévé vált az a ház, amelyben Reagan gyermekkorát töltötte. (MTI)

EU-terv a jugoszláv szövetségről
Belgrád. Belgrádi sajtóértesülések szerint Brüsszelben európai uniós szakértők írják a jugoszláv szövetség alkotmányos átalakításának a tervét. A Glas Javnosti című belgrádi lap brüsszeli diplomáciai forrásokból úgy értesült, hogy a majdani terv a lehető legnagyobb gazdasági integrációra és politikai autonómiára épül. A készülő dokumentum szerint Jugoszlávia új alkotmányát alkotmányozó gyűlés hozná meg, amely szövetségi választás révén jönne létre. (MTI)

Megbénult a horvát kormány?
Zágráb. Ivica Racan horvát miniszterelnök közölte: egyes területeken megbénult kormányának munkája amiatt, hogy kérdésessé vált az öt szociálliberális miniszter további megbízatása. A miniszterek ugyanis szembekerültek az őket delegáló párt újraválasztott elnökével, Drazen Budisával, s előre közölték: ha pártjuk bármelyiküket is visszarendeli, valamennyien kilépnek a kormányból. (MTI)

Kormányalakítás Albániában
Tirana. Rexhep Meidani albán államfő elfogadta a szocialista párt által jelölt Pandeli Majko személyét a miniszterelnöki posztra, és felkérte a jelöltet, hogy alakítsa meg kormányát. Majko kormányfői tevékenységétől a hónapok óta tartó belpolitikai válság megoldódását remélik Tiranában – írja
az AP. (MTI)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.