Aki nem rémült meg túlzottan a BNV hatalmas pavilonjában a pékek által kiállított kalácskrokodiltól, és nem ragadt le a lenyűgöző hidegtálak asztalainál, az érdeklődők tömegén átvágva könnyen eljuthatott az Étrend Egyesület által berendezett látványkonyhákig, hogy megcsodálja a szakácspárbaj résztvevőinek teremtő mozdulatait. A versenyzőknek egymás mellett, a népes közönség szeme láttára kellett megmérkőzniük. Harminc percet kaptak, hogy az előre nem ismert nyersanyagokból egyedi, fantáziadús ételeket készítsenek. Arra persze nem nagyon juthatott idő, hogy a környéken közszemlére tett dísztálak ételkölteményeit alkossák meg a mesterszakácsok. A kiállításon ugyanis olyan különlegességeket csodálhattunk meg, amelyekről csak a szakavatottak tudják, hogy azok a szivárvány minden színében pompázó korong vagy piramis alakú, aszpikos formában is tálalhatók. Látható volt a dísztálakon többek között mangóval tűzdelt szarvasgerinc, zöldfűszeres sajtkéregben elhelyezett bárányhús, pisztráng brokkolipudinggal vagy narancsos pácban érlelt lazactekercs, nem is beszélve a Csirkepástétom falusi menyaszszony szíve szerint nevű kompozícióról.
– Az ember elsőként a szemével táplálkozik – igazolta a bámészkodók gyanúját a szakácspárbajra versenyvezetőként meghívott Oscar-díjas mesterszakács, Benke László, a televízióból ismert Laci bácsi.
Minden ételből kóstoltak az erre kiválasztott nézők is, az alkotások egyik részére a szakmai zsűri, a másikra a közönség adhatta le szavazatát. A szakácsoknak egy főzeléket és egy főételt kellett készíteniük. A főzelék fajtáját minden forduló előtt kisorsolták, a főételt szabad választás alapján hozták létre a versenyzők.
A melegkonyhai szakácspárbaj és a hidegkonyhai verseny mellett az Étrend standjánál amatőr versenyeket is rendeztek, igazolva Gundel Ferenc szavait: amikor egy ételt tálalsz, rajta van a névjegyed is.
Donald Trump bejelentette, hol és mikor találkozik Putyinnal
