Szakácspárbajok a szakkiállításon

A hét végén rendezték meg az ország első szakácspárbaját a Budapesti Nemzetközi Vásár vendéglátó-ipari kiállításán. A versenyben fordulónként négy mester mérte össze tudását a nézők előtti látványkonyhákban. A szakácsoknak harminc percük volt a versenyművek elkészítésére. A végső döntéshez a szakmai zsűri mellett a közönség soraiból is kijelöltek alkalmi ítészeket.

2002. 02. 11. 0:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Aki nem rémült meg túlzottan a BNV hatalmas pavilonjában a pékek által kiállított kalácskrokodiltól, és nem ragadt le a lenyűgöző hidegtálak asztalainál, az érdeklődők tömegén átvágva könnyen eljuthatott az Étrend Egyesület által berendezett látványkonyhákig, hogy megcsodálja a szakácspárbaj résztvevőinek teremtő mozdulatait. A versenyzőknek egymás mellett, a népes közönség szeme láttára kellett megmérkőzniük. Harminc percet kaptak, hogy az előre nem ismert nyersanyagokból egyedi, fantáziadús ételeket készítsenek. Arra persze nem nagyon juthatott idő, hogy a környéken közszemlére tett dísztálak ételkölteményeit alkossák meg a mesterszakácsok. A kiállításon ugyanis olyan különlegességeket csodálhattunk meg, amelyekről csak a szakavatottak tudják, hogy azok a szivárvány minden színében pompázó korong vagy piramis alakú, aszpikos formában is tálalhatók. Látható volt a dísztálakon többek között mangóval tűzdelt szarvasgerinc, zöldfűszeres sajtkéregben elhelyezett bárányhús, pisztráng brokkolipudinggal vagy narancsos pácban érlelt lazactekercs, nem is beszélve a Csirkepástétom falusi menyaszszony szíve szerint nevű kompozícióról.
– Az ember elsőként a szemével táplálkozik – igazolta a bámészkodók gyanúját a szakácspárbajra versenyvezetőként meghívott Oscar-díjas mesterszakács, Benke László, a televízióból ismert Laci bácsi.
Minden ételből kóstoltak az erre kiválasztott nézők is, az alkotások egyik részére a szakmai zsűri, a másikra a közönség adhatta le szavazatát. A szakácsoknak egy főzeléket és egy főételt kellett készíteniük. A főzelék fajtáját minden forduló előtt kisorsolták, a főételt szabad választás alapján hozták létre a versenyzők.
A melegkonyhai szakácspárbaj és a hidegkonyhai verseny mellett az Étrend standjánál amatőr versenyeket is rendeztek, igazolva Gundel Ferenc szavait: amikor egy ételt tálalsz, rajta van a névjegyed is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.