időjárás 14°C Eufrozina , Kende 2022. szeptember 25.
logo

Számítógépek hátrányos helyzetű gyermekeknek

–
2002.02.11. 00:00

A társadalmi felelősségvállalás és a vállalati öszszefogás szép példájaként három magyarországi nagyvállalat, a Compaq Computer Magyarország Kft., a Mol Rt. és a Microsoft Magyarország Kft. jelentős értékű adománnyal segíti a hátrányos helyzetű gyermekek számítógéphez jutását. A Mol, a Compaq és a Microsoft a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálaton keresztül háromszáz használt, de tökéletes állapotú számítógépet és a működéshez szükséges szoftvert juttat el a hátrányos helyzetben lévő családoknak és gyermekintézményeknek. A gyermekek széles körű ismeretszerzésének manapság már elengedhetetlen feltétele a számítógép használata. A három vállalat a felújított gépek átadásával ennek az ismeretanyagnak a megszerzéséhez segíti hozzá a gyermekeket.
„A Mol, a Compaq és a Microsoft összefogása példát mutat mindazoknak, akik a hátrányos helyzetű gyermekek életszínvonalának javítását tűzik ki maguk elé. A jövő nemzedékének felkarolása fontos feladatunk, mert rajtuk keresztül válik majd olyanná környezetünk, amilyennek ma még csak elképzeljük” — mondta Mosonyi György, a Mol Rt. vezérigazgatója.
A Mol Rt. kiemelt figyelmet fordít olyan gyermekvédelmi programokra, amelyekkel már a jelenben gondoskodhat a jövő nemzedékéről. A társaság fennállásának tizedik évfordulója alkalmából tízmillió forintot ajánlott fel a gyermekétkeztetés megsegítésére.
Az „Így kerek a világ” kreatív pályázatra több mint ezer alkotás érkezett, amelyek közül szakmai zsűri választotta ki a legjobbakat. A nyerteseket és a száz legjobb alkotás beküldőjét a Mol meghívta az Emil és a detektívek című előadásra, és értékes díjakat osztott ki közöttük, a legjobb pályaművekből pedig kiállítást rendezett a Madách Színházban. A társaság az előadáson vendégül látta a támogatott gyermekintézmények képviselőit is.
A társaság október 1. és 10. között jótékonysági akciót szervezett a töltőállomásokon, ahová a felhívás alapján sok gyermek hozta el régi játékát, amelyért cserébe molos ajándékokat kapott. A Mol a beérkezett mintegy száz zsák játékot azután a Magyar Máltai Szeretetszolgálat segítségével olyan gyerekeknek juttatta el, akik szerényebb körülmények között élnek.
„Hiszem, hogy egy ország legnagyobb értéke a fiatal generáció. Ezért tartjuk feladatunknak, hogy a magunk eszközeivel elősegítsük szellemi fejlődésüket az információtechnológia rendelkezésre bocsátásával” — vette át a szót dr. Beck György, a Compaq Computer Magyarország Kft. vezérigazgatója.
A Compaq Computer Magyarország Kft is hagyományosan aktív szerepet játszik a társadalmi gondok és kihívások megoldásában. A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálattal közösen évek óta számítógépes sátrat működtet a fővárosi gyermeknapon a Városligetben. A Móra Kiadóval kiépített együttműködése keretében minden évben újabb és újabb, gyermekeknek szóló könyvek megjelentetését támogatja.
Kiemelkedő szerepet játszik az oktatásügy terén is: a minden évben rendszeresen meghirdetett középiskolai szerverpályázata révén öszszesen immár több mint száz nagy értékű szerver talált gazdára százmillió forintnyi értékben, a felsőoktatás terén pedig tavaly két szuperszámítógép és húsz nagy teljesítményű Alpha szerver került felsőoktatási intézményekhez kétmilliárd forint értékben.
A legkisebbekre is odafigyel a cég: minden hónapban általános iskolásokat lát vendégül székhelyén, ahol a cég szakemberei vezetik be a kicsiket a számítástechnika rejtelmeibe. A gyermekegészségügy terén szintén kialakította kapcsolatait, ahol a maga eszközeivel igyekszik segíteni.
„Örömünkre szolgál, hogy csatlakozhatunk a Mol és a Compaq támogatási kezdeményezéséhez. Bízunk benne, hogy a háromszáz felújított számítógépre telepített Microsoft-programok segítséget nyújtanak a korszerű ismeretek megszerzésében s a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkóztatásában. Bízunk benne, hogy közös erőfeszítéseink révén valóra válthatjuk a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat magyar szervezetének célkitűzéseit, s a Microsoft-szoftverek betölthetik azt a funkciót, amelyre valamennyi termékünk fejlesztése is irányult.
Hisszük, hogy szoftvereink jelentősen hozzájárulnak valamennyiünk életminőségének javításához, s ez különösen fontos azon területeken, ahová eddig még nem juthattak el a legfrissebb technológiai újdonságok, és nem volt lehetőség a korszerű ismeretek korszerű eszközökkel történő megszerzésére” — mondta Vityi Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója.
A Microsoft Magyarország támogatási politikájában fokozott figyelmet fordít mindazon kiemelten közhasznú tevékenységet folytató alapítvány, szervezet működésére, melyek hátrányos helyzetű vagy fogyatékkal élő embertársaink számára törekednek esélyegyenlőséget teremteni, életkörülményeiket, életminőségüket javítani.
Ezért az elmúlt félév során a Microsoft Magyarország szoftvertermékeivel támogatta többek között a Magyar Vöröskereszt Szolnoki Önkéntes Mentő és Kutató Egységét, a Laktózérzékenyek Társaságát, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét, az „Informatika a Látássérültekért” Alapítványt, a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségét, a Matematikában Tehetséges Gyermekekért Alapítványt, a „RÉS” Szociális és Kulturális Alapítványt, a Zsigmond Király Főiskolát.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.