időjárás 17°C Árpád 2023. március 31.
logo

Turfrituálé

2002.02.09. 00:00

Futott a lóversenyzés szekere, talán túlságosan is, mert valakiknek érdekükben állt lefékezni egy kicsit. A Magyar Turf közleménye szerint február 1-jétől csak a versenynapokon tartanak nyitva a városi irodák, amely rendelkezésnek biztosan van némi költségkímélő vonzata, de igazi értelmét nem értjük. Ez annyit jelentene, hogy a fogadók jelentős része csak a versenynapokon, a futamok előtt három órával juthat hozzá a Magyar Turfhoz, a nélkülözhetetlen szaklaphoz. Olyan ez, mint ha a totósok csak szombaton vehetnék kézbe a Sportfogadást. A Turf nem egyszerűen programfüzet, hanem a játékosok számítógépe. „Rendes” fogadó legalább egy délutánt eltölt a programozással. Minden információt többször kiértékel, oszt, szoroz, variál, kombinál, míg végre eldönti, mit fog játszani és mennyiért. Ám utána még többször előveszi a lapot, átértékeli döntéseit, felülbírálja magát, új elképzeléseket, ötleteket épít be tervezett fogadásaiba. Persze a kasszánál egészen mást játszik. Ám ez a rítus hozzátartozik a lóversenyzés örömeihez és szépségeihez, ha elmarad, még a nyerés íze sem oly édes. Sok eltökélt lóbarát hagyott fel szenvedélyével, amikor a 90-es évek elején megszűnt a Turf hagyományos terjesztése. Nem volt könnyű hozzájutni a laphoz, újságosstandokon nem árusították, aki ragaszkodott hozzá, az kénytelen volt egy szűk időintervallumon belül elzarándokolni valamelyik fogadóirodába. Ám irodából is csak kilenc van a fővárosban, aki Budán lakik, az a fél várost keresztül-kasul utazhatja a szaklapért. De ezek az irodák legalább a verseny előtti napon kinyitottak, így, ha nehézségek árán is, idejében beszerezhető volt a Magyar Turf. Az új rendelet semmiképpen nem szolgálja a fogadók érdekeit, félő, hogy megint lemorzsolódnak néhányan a szenvedélyes régi játékosok közül.
Korai lenne kijelenteni, hogy az új rendelkezés már a múlt vasárnap éreztette kedvezőtlen hatását, mindenesetre a napi összforgalom jó félmillió forinttal csökkent az előző hetihez képest.
A nyeretlenek versenyében feltűnt egy hároméves reménység. Flamma kitűnő származású kanca (az anyja, Sugár megnyerte a derbit), a győzelme mégis nagy meglepetést okozott. Oly nagyot, hogy a hármas befutóra nem volt találat. Igaz, ehhez az is hozzájárult, hogy a helyezéseket is esélytelenek szerezték meg. Flamma további szereplését érdemes lesz fokozott figyelemmel kísérni, van rá esélye, hogy anyja nyomdokaiba lépjen. Az Alaszka Díjban egy másik nagy ígéret, Fiola futását kísérte nagy érdeklődés. Egy látványos győzelem után összevissza ugrándozott, ezúttal ismét a jobbik énjét mutatta. Erőltetés nélkül nyert, a közönség megelégedésére, mert a fogadók a múltkori kisiklás ellenére továbbra is bíztak benne. A Heroica Hendikepben valóban heroikus küzdelem után győzött All Star – Ulema és Doktornő előtt. Az ádáz végküzdelem látványára némi árnyékot vetett, hogy a nehezen kibontakozó Ulema csúnyán lekeresztezte, és ugrásba zavarta a nagy lendülettel rohamozó Bércet. Amúgy Bérc roppant megbízhatatlan jószág, nem kell megzavarni ahhoz, hogy hibázzon. A futam nagy esélyesei alaposan lemaradtak, így szép kvóták kerekedtek: a befutó 14 900, a hármas 62 990 forint.
Véget ért Diamond River nagy sorozata. Öt versenyt nyert zsinórban, a hatodik, az Adonis Hannover Díj nem jött össze. Pedig hatalmas favoritnak számított annak ellenére, hogy 20 méter előnyt adott igen jó képességű ellenfeleknek, szinte leszakadt alatta a kassza. Legutóbbi produkciója annyira meggyőző volt, hogy 40 méteres térhátránnyal is ő lett volna a favorit. Aztán kiderült, a 20 méter is sok. Érdekes, hogy a Vicen Pál hajtotta William Bege pontosan azzal a taktikával nyert, amellyel Diamond River szokott. Az elején az élre vágott, pozícióját keményen őrizte, és megszerzett előnyét a célban is megtartotta. Végvár és Filip Baron osztoztak a dobogós helyezéseken, Diamond River csak negyedik lett. Megjegyezzük, igazából nem borult fel a papírforma, Diamond Rivernek túl sokat kellett volna javulnia a győzelemhez. A Volta Díjban Előd az indítás után hibázott, úgy tűnt, kiesik a versenyből, de Csordás Emil összeszedte a lovat, és látványos hajrával nyert. Győzelme meglepetés volt, Dada harmadik helye hasonlóképpen, így nem csoda, hogy 92 ezer forintot fizetett a hármas befutó. A Filmcsillag Hendikepben Bermuda olyat tett, amilyet eddigi pályafutása alatt még soha: hajrázott. A hétéves mén elég ritkán élvezhette a győzelem gyönyörét, akkor is úgy, hogy a befutóba akkora előnnyel érkezett, amelyet ellenfelei már nem bírtak ledolgozni. Ezúttal viszont derekasan elhúzott lényegesen esélyesebb riválisai mellett – a nézők, a szakemberek és a fogadók nem kis döbbenetére. A Lil Hendikepben két esélyes ló, Ágáló és Cserko keményen küzdött egymással, csak azzal nem számoltak, hogy Country Boy mindkettőjüket megveri. Country Boy kocsijában Tolnay László a századik győzelmét ünnepelhette.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.