Az első népkonyhák és hajléktalanszállók

1885 februárjáig a főváros az V., VI., VIII. és a IX. kerületben nyitott népkonyhát. A kiszolgálás a mai önkiszolgáló éttermekéhez hasonlított. A rászorulók egy bárcát kaptak, erre vehették fel az ételeket. Az ebédet nem ingyen osztogatták, 10, esetenként 12 krajcárt kellett fizetni érte. Sokan szégyellték a szegénységüket, ők házhoz szállították az ételt. Gyakran attól is visszariadtak, hogy a konyhák közelébe menjenek, ezért inkább egy ismerőst vagy éppen gyermekeiket küldték el maguk helyett.

Osgyán Edina
2002. 05. 23. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első budapesti hajléktalanszállók az ezernyolcszázas évek derekán épültek a fővárosban. Először a Rottenbiller utcában, majd az Alföldi utcában nyitottak menhelyet. A sajtó annak idején nagyon jelentős előrelépésként számolt be az eseményről.
„Az a sajka, mely az idegenek, kalandorok és munkakeresők zagyvalék népét vezeti be naponként a főváros zátonyszirtes tengerébe, rendesen ott köt ki először a Rottenbiller utca csinos új házikója előtt… Hajléktalanok menhelye. Mennyi álmatlan álom, küzdő gond és kétségbeesésben elröppent sóhaj titkát takarják ezek a mosolygó falak…”
A korabeli rajzok sokat elárulnak a szállókon éjszakázó emberekről, és arról is, hogyan ítélte meg őket a közvélemény. A Vasárnapi Újság „zagyvalék népnek” nevezte őket, és a többi lap sem tanúsított nagyobb együttérzést vagy segítőkészséget. Sajnálat vagy szánalom helyett inkább megbélyegezték, elítélték a szegényeket.
A szállásokat lenézték és a nyomor szimbólumának tekintették, ahelyett, hogy a segítségnyújtás példáját látták volna benne. Hideg estéken feltűnő jelenet volt a Rottenbiller utcai otthon előtt kígyózó szegények hosszú sora, akik arra vágytak, hogy végre bejuthassanak az épületbe. A Városligetből hazafelé sétáló családok eleinte megcsodálták a „látványt”, aztán hozzászoktak. Soha nem fogadták el.
Estefelé nők és férfiak kavarogtak az épületben. Mindenki kapott egy számot is a rend kedvéért. A tömeg általában türelmes volt, szerény és nyugodt, ennek ellenére mindig rendőr vigyázott rájuk. Dolguk nem igazán volt, hiszen az emberek az egész napos kóborlás és kéregetés után fáradtan érkezett meg a szállásra.
Először a gondnok feljegyezte a neveket, levetették a cipőjüket és egy tiszta lábbelit meg törülközőt kaptak az esti fürdéshez. A hálószoba mellett egy nagyobb fürdőszobában tisztálkodhattak. Kötelező volt mindenkinek arcot és lábat mosni, és aki akart, a nagymedencében megfürödhetett. A vacsora általában gulyás- és bableves volt, amit bádogcsajkákban hordtak ki, kenyérrel.
A fekhelyért és az ételért naponta 6 krajcárt kellett fizetni. A közadakozás ugyanis nem volt elegendő az intézmény fenntartására. A két menhely 445 férfit és 55 nőt fogadott be összesen, ezért a fizetőképes vendégek egy részét esténként viszszautasították, és ők az utcán aludtak. A hat krajcár ugyanis egy szoba árát sem fedezte, csak az otthonban lakhattak el enynyi pénzért.
1906-ban 311 301 férőhelyet biztosítottak hajléktalanoknak, ebből 35 383-ért nem kellett fizetni. A hajléktalanok egy része ugyanis az akkori tízfilléres tarifát sem tudta kifizetni. A főváros pénzarisztokráciája csekély összeggel támogatta a fedél nélküliek életét, így több embernek nem tudtak ingyenszállást biztosítani.
1858-ban alakult meg az első levesosztó Pesten. Ez azonban csak néhány évig működött, mert nem volt pénz a fenntartására. Még egyszer próbálkoztak népkonyhát nyitni, de az a kísérlet is kudarcot vallott. Ráth Károly, az egyesített főváros első polgármestere 1875-ben egy bizottságot hozott létre, és ettől kezdve rendszeresen osztottak levest a rászorulóknak. A polgármester által alapított társadalmi alaphoz a főváros 5000 forinttal járult hozzá, és további ötezer forintot kölcsönzött. A nyolcvanas években már 40 000 forintnyi tőkéjük volt évente. 1885 februárjáig a főváros az V., VI., VIII. és a IX. kerületben nyitott népkonyhát. A kiszolgálás a mai önkiszolgáló éttermekéhez hasonlított.
A rászorulók egy bárcát kaptak, erre vehették fel az ételeket. Az ebédet és a vacsorát nem ingyen osztogatták: 10, esetenként 12 krajcárt kellett fizetni érte. Sokan szégyellték a szegénységüket, ők házhoz szállították az ételt. Gyakran attól is visszariadtak, hogy a konyhák közelébe menjenek, ezért inkább megkértek valakit, egy ismerőst vagy éppen gyermekeiket, hogy szállítsák haza az aznapi élelt. Az ételbárcákat a gazdagabbak az elöljáróságon felvehették, ha oda akarták ajándékozni valakinek.
A korabeli tudósításokban nyoma sincs az empátiának vagy az együttérzésnek. Sajnos a lapok cinikus hangon számolnak be a koldusokról, akik alig várják a déli harangszót, hogy megehessék 10 krajcáros ételeiket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.