időjárás 4°C Andor , András 2022. november 30.
logo

Eltemették Gottit, a keresztapát

Grimm Balázs
2002.06.16. 23:00

Látványos külsőségek közt eltemették az Egyesült Államok – Al Capone óta legismertebb – maffiavezérét, John Gottit. A Don Teflon és Don Piperkőc néven is ismert keresztapa 61 éves korában hunyt el egy szövetségi börtönben, ahol százéves büntetését töltötte.

Szinte napra pontosan tíz évvel azután, hogy John Gotti, a Gambino család feje elbúcsúzott családjától, hogy megkezdje százéves börtönbüntetésének letöltését, a rokonok és tisztelők utolsó útjára kísérték szombaton New York egykor rettegett maffiafőnökét – adta hírül a CNN hírtelevízió.
A magabiztosságáról ismert Gottit úgy temették el, ahogy élt: látványos, show-elemeket sem nélkülöző hollywoodi külsőségek közt – emlékezett a BBC. A több mint száz autóból álló gyászmenet a keresztapa hajdani házától kedvenc klubja, a Bergins vadász- és horgászklub érintésével gördült végig Queens városnegyeden, a családi mauzóleum felé haladva. A temetés napját megelőző kétnapos gyászszertartás után a legendás gengszter emléke előtt tisztelgő hatalmas – a többi közt lovakat, szivarokat, Martinis-üvegeket formázó – virágkompozíciókat több tucat autó szállította, miközben a levegőben helikopterek köröztek.
A hónap elején – amint arról lapunk is beszámolt – a rendőrség a család 17 tagját vette őrizetbe 68 rendbeli zsarolás, pénzmosás, vesztegetés és hamis tanúzásra való felbujtás gyanúja miatt. Az elfogottak között volt Peter Gotti, a szindikátus jelenlegi vezetője is. John Gotti fia, az ifjú John 1999 óta ül börtönben. Ennek ellenére a „család” 300 tagja, köztük a keresztapa felesége és lánya vett részt a temetésen. A 61 éves John Gotti torokrákban halt meg múlt hét hétfőn egy Missouriban lévő börtönkórházban. Betegségét négy évvel ezelőtt diagnosztizálták az orvosok. Az öt New York-i maffiacsalád közül legnagyobbként ismert Gambino-klán fejét gyilkosságért, zsarolásért és az igazságszolgáltatás akadályozásáért 1992-ben százéves börtönbüntetésre ítélték.
A mesés gazdagságot és hatalmat hozó karriert Gotti a brooklyni maffiánál alapozta meg, ahol egyszerű utcai bűnözőként eleinte főként rablásokat hajtott végre. Hírnevét és a Gambino család vezetői székét Big Paul Castellanónak, a szindikátus akkori vezetőjének 1985-ös megölésével szerezte meg. Többször ült börtönben, pályatársai szerint legalább tíz gyilkosság fűződik nevéhez. Az exhibicionista Gotti imádott öltözködni, innen kapta a Don Piperkőc nevet. A papíron szerelvényárukat forgalmazó üzletember kifejezetten büszke volt arra, hogy a hatóságok hosszú ideig egyetlen ügye miatt sem tudtak vádat emelni ellene. Ezért kapta a Don Teflon gúnynevet.
Az FBI éveken át első számú célpontjaként számon tartott Gottit abban a Szent János temetőben helyezték örök nyugovóra, ahol a huszadik század legnevesebb gengszterei – köztük Carlo Gambino, Joseph Profaci, Carmine Galante, Joe Colombo és a hírhedt Charles „Lucky” Luciano – „pihenik ki” veszélyes életüket.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.