Hogyan fogják az aranyhalat?

Az év elejétől állat-egészségügyi okok miatt tilos volt Magyarországra élő pontyot behozni. Az importtilalmat az izraeli pontyállományt kipusztító koi herpeszvírus elleni védekezésül rendelte el a szakhatóság – a hivatkozott vírus azonban csak a meleg, 20-24 fok feletti vízben képes kibontakozni és fertőzni. A döntés meghozatalában azonban nagy szerepet játszott a halas szakma egy szűk csoportja, amely tudatosan készült a tiltó rendelkezésre, és még a tilalom előtt felvásárolta a pontyot a kistermelőktől. Egészen a napokban felszabadult importtilalomig alig lehetett élő pontyot kapni.

Nagy Ottó
2002. 06. 02. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Januárban, a karácsonyi halvásárlási láz lecsengése után a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) rendeletben szüntette meg az élő ponty importját, az Európába Izraelből bekerült koi herpeszvírus elleni védekezésre hivatkozva. A rendelkezést kijáró halászati szakemberek – a Haltermelők Országos Szövetsége (Haltermosz) és a Halászati Terméktanács (HT) – sürgették a rendelkezést a hazai pontyállomány védelmére hivatkozva, mondván, a hazai halegészségügyi helyzet jó, évek óta nem fordult elő járványos halbetegség Magyarországon, ne forduljon elő most se. Az eset pikantériája, hogy a hivatkozott betegség Európában valóban előfordul, de az alacsonyabb vízhőmérséklet miatt nem tud manifesztálódni, azaz betegséget sem okoz. A vírus az izraeli pontyállományt azért pusztította ki, mert az ottani 24 foknál melegebb víz kedvezett elterjedésének.
A lapunk birtokába került információk szerint azonban tudatosan megtervezett lépésről volt szó. Az intézkedés bevezetését követően ugyanis a ponty ára csaknem kétszáz forintot drágult, mert egyes nagy haltermelő csoportok korábban 400-450 forintos áron felvásárolták a halat a kistermelőktől, melyet később kétszáz forintos, esetenként magasabb haszonnal értékesítettek. A hazai halpiac jellegzetessége, hogy a jó idő beköszöntével szinte eltűnik a magyar ponty az üzletekből, mert a tenyésztők ekkor tudják elérni a legnagyobb súlygyarapodást, azaz ekkor hízlalják a halakat, melyek a melegebb idő miatt intenzívebben táplálkoznak. Az élő hal importtilalma mellett a feldolgozott és előhűtött hal importja engedélyezett volt. Az élőhal-ellátásban azonban zavarok adódtak, mert a kistermelőknél az említettek miatt nem volt hal, a Hortobágyi Halgazdaság Rt. különböző természetvédelmi okok miatt nem halászhatott, halat csak a lobbitól lehetett beszerezni, emelt áron.
Korábban áprilistól szeptemberig lehetett halat importálni. A hazai halas szakma azonban valószínűleg nem volt teljesen felkészülve a decemberben az unióval aláírt állat- és növény-egészségügyi fejezet aláírására, és az importkorlátozások fokozatos lebontására, ezért járta ki a herpeszvírusra hivatkozva az importstopot – nyilatkozta lapunknak egy neve elhallgatását kérő szakember. Véleménye szerint a piacvédelmi intézkedés még indokolt is lett volna, annak kivitelezése azonban nem, különös tekintettel arra, hogy a Haltermosz 2002-t a hal évének nyilvánította, és komoly pénzeket kapott az Agrármarketing Centrumtól reklámcélokra.
Hogy a termelőket mégesem érte teljesen készületlenül a decemberben aláírt uniós megállapodás, bizonyítja, hogy egy minisztériumi rendelet értelmében azoknak a termelőknek, akik október és december között bejelentették, hogy hajlandók halukat áprilisig tárolni, raktározási támogatást folyósítottak, kilónként harminc forintot. Ez azonban lehetőséget teremtett – különösen a nagyobb termelők számára – néhány számlázási trükk kivitelezésére. Nem kellett mást tenniük, mint hogy saját haluknak egy részét karácsonykor számla nélkül adják el, majd tavasszal halat vásároljanak a kistermelőktől, szintén számla nélkül, majd ugyanezeket az uszonyosokat mint saját árut – amit természetesen elvben egész télen tárolt-raktározott – eladják április– májusban számlával. És így máris eleget tettek a raktározási támogatáshoz szükséges feltételeknek.
Egy újabb miniszteri rendelet szerint azóta a közvetlen emberi fogyasztásra vagy feldolgozásra szánt élő ponty importja, szigorú feltételek mellett, ismét engedélyezett.
Balázs László, a HT igazgatója lapunknak elmondta: az importtilalom elrendelésére azért volt szükség, mert több európai országban leírták a vírust, ezért addig tanácsos volt felfüggeszteni az importot, amíg a hazai szakemberek meg nem győződtek az ottani állat-egészségügyi helyzetről. A tilalom jelenleg feloldás alatt van, a beérkező tételeket monitoringrendszerben vizsgálja az állat-egészségügyi hatóság, de a külföldről érkezett halat csak a végső felhasználás helyére, a feldolgozókhoz és az üzletláncokba lehet szállítani, ügyelve arra, hogy azok – a karanténozást kivéve – semmilyen hazai vízbe ne kerüljenek – erősítette meg Németh Antal, országos főállatorvos. Balázs László az import szükségességét megerősítette, mondván: az a nyári időszakban mindig megengedett volt. Hozátette: a hazai termelők is próbálják ezt az időszakot áthidalni, a folyamatos termelésre és ellátásra törekednek, hogy hazai hallal elégíthessék ki az igényeket.

Reformra szorul a tengeri halászat. Az Európai Bizottság nemrégiben elfogadta az EU közös halászati politikájának első, átfogó reformjára tett javaslatot, amelynek fő célja a halállományok rohamos csökkenésének megállítása, a fölösleges kapacitások leépítése és az ágazatra vonatkozó közösségi szabályozás hatékonyabb ellenőrzése. A reformcsomag megvalósítása összesen 820 millió euróba kerülne, és körülbelül harmincezer munkahely megszűnésével járna a 2006-ig terjedő időszakban. (MTI)

Szeretjük, mégis keveset fogyasztunk. Bár a halételek szerepe, fontossága az egészséges táplálkozásban közismert, és a halhús tetszési indexe magas, a 2,8 kilogrammos egy főre eső hazai halfogyasztás messze elmarad a kívanatos szinttől. Tavaly 28 ezer tonna halat termeltek Magyarországon, 21 ezer tonnát tógazdaságból, 7 ezer tonnát természetes vizekből – ebből 4,5 ezer tonnát horgászok – fogtak. Az összes mennyiség 65 százaléka volt ponty, 20 százalékát busa és amúr, 15 százalékát pedig ragadozók tették ki. Az elmúlt évben – annak ellenére, hogy fő exportpiacainkat, Németországot, Belgiumot, Olaszországot és Lengyelországot megtartottuk – 100 tonnával csökkent a halexportunk. Ugyanakkor élőhal-importunk 540 tonnára növekedett. Az import jelentős része ponty, 385 tonna volt, 70 tonnát a pisztrángfélék tettek ki, míg a fennmaradó mintegy 90 tonnát az akváriumi díszhalak alkották. Friss, fagyasztott és füstölt hal 6930 tonna érkezett az országba, míg halkonzervből 7300 tonnát importáltunk. (P. N. O.)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.