A kőbányai Dreher Sörgyár

Gazsó Rita
2002. 09. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban a sörfőzés a XIX. század közepéig csupán céhrendszer keretein belül működött, amit egy 1843-as rendelet szabadított fel, elindítva a hazai iparszerű sörfőzést. Ma is üzemelő központja a Dreher család kezében, Kőbányán alakult ki a század második felére. A hazai sörigényeket Pesten, Budán, Óbudán és több vidéki városban – kizárólag céhes kereten belül – üzemelő serfőzdék fedezték egészen a XIX. század közepéig. A céhrendszer a többi iparághoz hasonlóan, ekkorra már inkább gátja volt a fejlődésnek, ezért a hagyományos Évi Pesti Serrendtartás 1843-as számában nyilvánosságra hoztak egy rendeletet, amely kimondta, hogy „minden pesti polgár servám lefizetése ellenében szabadon főzhet sert”. A legelső engedélyt Schmidt Péter kérte és kapta, akinek serfőzőháza 1867-ig üzemelt az Üllői út 31. szám alatt. Készletének raktározásra a Kőbányán évszázadok alatt, a mélyművelésű kőfejtés után kialakult, télen-nyáron állandó hőmérséklettel rendelkező pincejáratokat használta. A több mint harminc kilométer hosszú föld alatti rendszer folyosókkal összekötött pincéit több, nyolc-tíz méter magas terem egészítette ki, amely kiváló, természetes körülményeket biztosított a sör érleléséhez és tárolásához. A sörkészítés egészen rendkívüli helyszínét hamarosan több új vállalkozó is felfedezte, így alapított céget és kezdte meg működését Kőbányán, a Halom utcában a Kőbányai Serház Társaság, valamint a Jászberényi úton a Barber és Klusemann Serfőzőház. Az előbbi kicsiny üzemet – a majdani konszern elődjét – vásárolta meg Dreher Antal, schwechati serfőző mester 1862-ben. Fia, ifjabb Dreher Antal, aki 1870-től átvette az üzemet, varázsolta ezt néhány év alatt hazánk legnagyobb sörgyárává. A később tovább bővített gyárépület eredetijét is ő építtette Feszl Frigyes tervei alapján.

A századfordulóra a már nyolcszáz munkást foglalkoztató, évente több mint félmillió hektoliter sört forgalmazó gyár itthon újdonságnak számító, úgynevezett alsó erjesztésű sört állított elő, és legismertebb márkái ekkoriban a Szent János, a Bak és a Korona voltak. A nagyüzemet 1907-ben, a nagyobb tőkeszükséglet miatt már a fiú, Dreher Jenő alakította részvénytársasággá, aki házasságával – felesége ugyanis a Kőbányán időközben szintén gyártulajdonossá vált másik söröscsalád, a Haggenmacherek leszármazottja volt – tovább növelte a Dreher-gyárat. Ezek együtteséből hamarosan megalakult a Dreher-konszern, amely az évek múlásával tovább növekedett. Lassanként az eredeti üzemhez csatolták a Részvényserfőzdét, felszámolták az utoljára megalakult kőbányai üzemeket, a Fősört és a Király Serfőzdét, amely utóbbi Deutsch néven malátagyárként működött tovább. Egyedül a Polgári Serfőző tudta megőrizni függetlenségét, az is mindössze a második világháborút követő államosításig, mikor is Kőbányai Sörgyár néven összevonták az addigi Dreher-gyárral. Bár a Dreher sör már a nyolcvanas években visszakerült a hazai boltok polcaira, a vállalat csak 1997 óta viseli eredeti nevét. A gyár mai központja a néhai Részvényserfőzde területén, a Jászberényi úton található, míg a régi Dreher-telep ma szomorú, elhagyatott látványt nyújt. Az ipartelepet a háború óta malátagyárként használták, amely 1994-ben szűnt meg végképp. A komoly múltra visszatekintő Dreher sör egykori szülőhelyén azóta egy jóformán üres, néptelen, pusztuló ipartelep fogadja az erre járót.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.