MI A MAGYAR?

–
2002. 11. 08. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Víz leves
Tégy egy tsuporba tiszta vizet a tűzhöz, sót belé, azonba egy tálba szelj kenyér szeletet amennyire akarod, azt öntsd meg a forró vízzel, éppen teli más tállal fedd bé: azonban egy lábasban pergelj metélt vereshagymát vajba, és midőn a kenyér jól megázott, a vizet szűrd le róla, és fellyül a vajas hagymát reá rakván vidd az asztalra.

Fekete lévű
Rendszerént fekete lével disznóhúst, kereszt-tsontot, malatzot, vagy egyéb valami vadhúst szoktak főzni ilyenképpen: A húst megmosván, tedd fel vízben, sóban, főzd meg, egy darab fejér kenyeret is melléje; azonban míg fő, almát, vereshagymát megtisztogatván, aprón kell vágni, és egy kevés dióbelet is megtisztogatván, mosárban törd meg, vagy egyéb edényben, onnét kivevén, a vágott almával, hagymával vágd egybe egyszer-kétszer, és tedd serpenyőbe, önts etzetet belé, tartsd a tüzön mindaddig, míg meg nem feketedik: az meglévén a húst abárold meg: ezeket a szeleteket tedd belé, és a megfőtt kenyérbélt a maga levével verd által szitán, hogy légyen sűrűtske a leve, mézeld meg, hogy jó édes légyen, bors, gyömbér, szegfű ugyan jól, hogy megérezzék benne, egy marok dióbélt is egészen, és ezeket a hússal jól megfőzvén add fel.
Némellyek pedig a fekete levet nem pirított kenyérrel feketítik meg, hanem ha malatzot, vagy tyúkot ölnek, annak a véréből egy kicsinyt vesznek egy serpenyőbe, etzetel összvekeverik, a vagdalt almával, hagymát abba tévén, jól megpergelik, és több szerszámokat hozzá tévén, megkészítik, te lássad mint szereted, és amire érkezhetel, mindenképpen jó, ha meg tudod készíteni, add fel.

Kukrejtel
A nyers tehénhúst szépen mosd meg, nyárson süsd meg, jó levesen vond le a nyársról, metéld fel darabonként, rakd fazékba: azután metélly vereshagymát, sályát, és egy darab fejér kenyeret kotzka módon, borral, ecettel, (ha borecet nints) vízzel tedd fel, főzd meg. Egy kevés fenyőmagot is megtövén, ruhátskába kötik, és úgy főzik benne, és amikor fel akarja adni, akkor kiveti. Ezek így meglévén, bors, gyömbér, sáfrány, s add fel.

Muskatzóni
Egy font mondolát vagdalj meg hajastól jó apróra, végy hozzá egy egész tzitrom hajat, egy lót szekfű virágot, és egy lágy szeretsendió virágot törj meg, ezeket keverd a mondola közzé, ezután egy font nádmézet, nyolc lat lisztet; mindezeket négy tojás székivel tsináld egybe, a formát apró nádmézzel kend meg jól, s nyomogasd a tésztát beléje, süsd meg lassú tűznél, és ha megsült, fagyott tzukorral öntsd meg, s készen van.

Berbéts fő
A berbéts fejet tedd fel egy üstben lábaival együtt, tsak úgy gyapjastól, elsőben a szarvait elvagdalván, és azokat jól megfőzvén, vedd ki, és igen szépen koppaszd meg, és a fejét darabonként felhasogatván tedd fel megint egy fazékba lábaival együtt, főzd meg jól, azután abárold meg, módja szerént, a nagy tsontokat hányd ki belőle; ez így lévén, megint tedd fel, főzd meg mindaddig, amíg szükség lesz, azomban egy kevés fokhagymát törj meg szépen, és etzetet egy kis lisztetskével eressz fel, és önts a maga levéhez egy kevés bort is, hogy jobb ízű légyen, azután jó melegen add fel; de arra kell vigyázni, hogy jó etzetes légyen. Igen jó étek, aki szereti.
Úri, és közönséges konyhákon megfordult szakátskönyv (1801)

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.