A Merian szakemberei állatorvosok által ellenőrzött állatokat vásárolnak fel, amelyek feldolgozása korszerű, modern üzemcsarnokban zajlik, miközben gondot fordítanak a gyártástechnológia folyamatos fejlesztésére is. Ennek a munkának köszönhetően ma már egyedülállóan széles termékválasztékkal áll a részvénytársaság a vevők rendelkezésére. A natúr libamáj konzerv formájában kerül a vásárlókhoz, 100, 140 és 400 grammos kiszerelésben – mondta Tamáskovitsné Gila Éva, a Merian Rt. marketingmenedzsere.
A natúr megjelenésen kívül az ínyencek rumos, konyakos, vörösboros, tokaji aszús, sőt szarvasgombával ízesített libamájból készült termékekkel is találkozhatnak – mondta a marketingmenedzser, kiemelve, hogy e termék talán legreprezentatívabb hungarikumnak minősülő élelmiszerünk.
Az 1896-ban megalapított orosházi baromfi-feldolgozó gyár mindig is élen járt a termékfejlesztésben. Az élelmiszergyártók közül elsőként már az 1960-as évek elejétől megkezdte a darabolt áruk gyártását. A konzervüzem első csarnokait 1968-ban adták át, ekkortól indult el továbbfeldolgozott termékeinek diadalútja. Áruik kiváló minőségét garantálja, hogy az elsők között rendelkeztek a baromfiipar területén ISO 9002-es tanúsítvánnyal. A minőségi fejlesztés nem állt meg ezzel: ma már üzemszerűen működik HACCP élelmiszer-biztonsági rendszerük. A márkázott termék előállításának gondolata először a májkészítményeknél fogalmazódott meg, és 1987 októberében jelentették be a Rex Ciborum elnevezést és csomagolást az Országos Találmányi Hivatalnál. Ezek 1989-ben nyertek nemzetközi védelmet.
A cég gyárt és forgalmaz egy másik hungarikumnak minősülő terméket is, amely neve ellenére – pomerániai pácolt füstölt libamell – igazi magyar áru. Ez a tradícionálisnak tekintett libamell 1967-ben jelent meg a Merian palettáján és gyakorlatilag a cég első terméke volt. Az áru története során „bekalandozta” a világot: a hazai, valamint a nyugati piacok mellett jelentős mennyiséget értékesítettek belőle többek között Dubaiban is – ismertette Tamáskovitsné Gila Éva.
***
Az első termékek. A fenséges libamájból a mai értelemben is konzervnek tekinthető készterméket hazánkban a század első harmadától gyártott és exportált is a Weiss-Manfréd konzervgyár, és néhány kisebb magántulajdonban lévő üzem. Visszaemlékezések szerint a gyártmányok köre a következő volt: libamáj naturel, libamáj-blokk, libamáj muss, libamáj pate, libamáj olád, libamájkrém és -pástétom.
***
A libamáj, a pácolt, füstölt libamell és a Rex Ciborum értékesítési adatai
Mennyiség (t) Termelés Belföldi értékesítés Export
2001 2002. I–IX. hó 2001 2002. I–IX. hó 2001 2002. I–IX. hó
Libamáj 284 209 52 70 158 93
Pácolt libamell 7 1 3 2 2 -
Rex Ciborum 124 80 112 75 2 1
Forrás: Merian Orosháza
Ukrajna megfenyegette Magyarországot
