időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

A honvédelmi tárca fizeti a pontonhidat

Haraszti Gyula
2003.03.08. 00:00

A Honvédelmi Minisztériumnak százötvenmillió forintba kerül az a pontonhíd, amelyet a Duna parlamenti szakaszán építenek fel a kormány EU-kampányának részeként. A programot finanszírozó Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány egy fillért sem áll az összegből.

Százötvenmillió forintba kerül az a hídépítő hadgyakorlat, amellyel az 1848-as forradalom és szabadságharc 155. évfordulója alkalmából rendezett állami megemlékezések és a kormány EU-kampányának részeként 60 tonnás PMP-pontonhíd épül a Duna Parlament előtti szakaszán. Minisztériumi szakértőktől megtudtuk: az építéshez legalább kétszázadnyi katona kivezénylésére van szükség.
Mint ismert, a háromnapos – Európa-híd nevet viselő – programot az Európai Unió Kommunikációs Közalapítvány (EUKK) finanszírozza, de az építéshez nem járulnak hozzá, hanem a honvédelmi tárcával fizettetik meg a költségeket a gyakorlatozás előrehozatalával. Az alapítvány csak a híd feldíszítését és a kulturális programokat finanszírozza, közel 20 millió forint értékben. A Horn Gábor (SZDSZ) által vezetett Miniszterelnöki Hivatal (MeH) koordinációs államtitkársága ugyanakkor közbeiktatott egy céget, amelyet a szükséges engedélyek beszerzésére és forgalomirányításra kért fel a MeH. Ellenzéki képviselők szerint ez azért is érthetetlen, mert az ilyen jellegű munkákat általában a hivatalok és a rendvédelmi szervek apparátusa szokta elvégezni. A Perfekt Design Kft. még megbízási szerződéssel sem rendelkezik, de az EUKK tájékoztatása szerint hétmillió forintban részesül.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.