Megérkeztek a primőr termékek a boltokba, a piacokra. Egy részük még importból származik, de a hazai termés aránya egyre nő. Sőt a kígyóuborka már teljes egészében itthoni termésű – tájékoztatta lapunkat Mártonffy Béla, a Magyar Zöldség-gyümölcs Terméktanács igazgatója.
A retek 80 százaléka és a saláták fele kerül ki hazai kertekből, a paradicsom négyötöde azonban még importból származik. A kaliforniai paprika kilója ezer forint körül van, a fehér paprikát azonban még darabra mérik. Az első osztályú paprikáért átlagosan száz forintot kell fizetni, a gyengébb minőség darabját pedig ötven forintért adják. Mártonffy Béla úgy véli: áprilisban a hazai termékek fokozatosan kiszorítják az importot a piacról, ami a szezon belendülésével természetesen árcsökkenéssel is jár.
A tavaszi gyümölcsök közül egyelőre csak spanyol és olasz importból származó epret lehet kapni, a csomagolt negyedkilós kiszerelések ára 300 forint körül mozog. A magyar termés csak egy hónap múlva jelenik meg.

„Engem nem érdekel, hogy hol lesz király, csak itt ne, Pápán”