időjárás 15°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Civil szemlélet a távközlésben

2003.04.22. 23:00

A távközlésben érdekelt civil szervezetek képviselői szerint hátráltatja a hazai piac fejlődését a gyér internetellátottság, magasak az összekapcsolási díjak, nincs megfelelő törvényi háttere az adatvédelemnek, és több esetben megkérdőjelezhető az állam részéről a közpénzek megfelelő kezelése.

Valamennyi szomszédos országban fejlettebb az internetpiac, ráadásul a hozzáférési díjak sok esetben lényegesen alacsonyabbak, mint hazánkban. Az Informatikai és Távközlési Civil Fórum tegnapi ülésén is középpontba került az internet, mivel a fejlődést leginkább a megfelelő szabályozás segíthetné elő. Mint ismeretes, a hírközlési törvény, illetve az egyes végrehajtási rendeletek módosítását megkezdte az Informatikai és Hírközlési Minisztérium: amennyiben a kormány is elfogadja a tárca előterjesztését, a módosító javaslatokról ősszel tárgyal az Országgyűlés, az Európai Unió szabályozási rendszerének is megfelelő törvény 2004. január 1-jétől lesz hatályos. Ismert az is, hogy az alvállalkozói megbízásokkal összefüggésben a közelmúltban menesztette Kovács Kálmán miniszter Rácz Zsolt közigazgatási államtitkárt.
A törvény módosításakor kiemelten kezelik az internetpiacot, illetve az egyetemes szolgáltatást szabályozó végrehajtási rendeleteket. Pataky Dániel, a tárca helyettes államtitkára tegnap elmondta: 2004-től megfelelő alapot biztosít a törvény az árak csökkenéséhez, véleménye szerint az új modell a szolgáltatók közötti hatékony versenyre épül. A civil szervezetek azt javasolják az informatikai tárcának, hogy az újraszabályozás során az egyetemes szolgáltatások szociális támogatási elemeit a közösségi hozzáférésre is terjesszék ki. Elhangzott: a jelenlegi szabályozási rendszerben sem a megfelelő adatvédelem, sem pedig az állami pénzek hatékony felhasználása nem biztosított. Olyan tanulmányok és felmérések is készülnek az adófizetők pénzén, amik egyáltalán nem szolgálják a távközlési piac fejlődését.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.