időjárás 17°C Vencel 2022. szeptember 28.
logo

Lesz kihívója Pető Ivánnak

Tábori Gabriella
2003.04.22. 23:00

Ha Pető Iván valóban megméreti magát az SZDSZ országos tanácsa (ot) elnöki posztjáért, a jelek szerint lesz kihívója is. Béki Gabriella, az ot távozó elnöke ugyanis rövidesen megnevezi, kit javasol utódául a megüresedő tisztségbe.

Szeretném, ha olyan személy kerülne az ot élére, aki hozzám hasonlóan ítéli meg a testület szerepét – indokolta döntését lapunknak Béki Gabriella. Mint mondta, az ot elnöki távozásáról január végén, hetekkel ügyvivővé választása előtt döntött. Elhatározásában – tette hozzá – az játszotta a legfőbb szerepet, hogy maximalista ember lévén elégedetlen volt az ot-elnökként elért eredményekkel, amelyeken keresztül felértékelődhetett volna a tanács szerepe a párton belül. – Aligha mondhatjuk, hogy most az ot egy befolyásos szervezet volna az SZDSZ-en belül – fogalmazott Béki, aki álláspontját ezután inkább ügyvivőként szeretné érvényre juttatni.
Pető Iván nyilatkozataira reagálva, amelyekben az ot és az ügyvivői testület (üt) létszámának szűkítését szorgalmazza, Béki közölte: a párt testületeinek zsugorítását határozattan ellenzi, mert az – az ot esetében különösen – ahhoz vezet, hogy kevesebben hallathatnák hangjukat. Emlékeztetett: a korábbi ezt célzó felvetést már négy évvel ezelőtt elvetette az ot, szükségtelennek ítélve azt.
Béki, akit márciusban az SZDSZ fő döntéshozó grémiumának, az üt tagjává választottak, a párt alapszabályának megfelelően távozik az ot éléről. Petőt a párt szűkebb vezetése szívesen látná az ot elnökeként. Így Pető, aki szintén ügyvivő, kénytelen lenne távozni az üt-ből, ahol helyét Kuncze Gábor SZDSZ-elnök egyik legfőbb támogatója, Horn Gábor koalíciós koordinációs államtitkár venné át.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.