Önvédelem a növényvilágban

Manapság sokan csak az üzletből, piacról ismerik a gyümölcsöket, zöldségeket, s nem gondolnak arra, hogy a termés egyharmada vagy gyakran még nagyobb hányada a termőföldeken marad, mert a különböző gombák, baktériumok és vírusok okozta betegségek miatt értéktelenné válik – tudhattuk meg Klement Zoltántól a Mindentudás Egyetemének legutóbbi előadásán.

–
2003. 04. 04. 23:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az emberekhez és az állatokhoz hasonlóan a növények is megbetegszenek, de védekezni is tudnak a kórokozók támadásával szemben. Fontos különbség azonban, hogy a védekezésben részt vevő sejtek az emberi és állati szervezetben nem a fertőzés helyén, hanem távolabb eső szervekben (csontvelő, nyirokszervek, csecsemőmirigy stb.) képződnek. Vagyis a megtámadott sejt helyett limfociták, makrofágok stb. védekeznek, amelyeket a véráram szállít a fertőzés helyére. A növényi védekezés ennél jóval egyszerűbb: minden növénysejt közvetlenül védekezik. Az emlősök immunrendszeréhez hasonlóan a növényekben is két fontos védekezési rendszer – az általános és a specifikus védekezés – korlátozza a mikroorganizmusok elszaporodását. Lássuk egyenként e mechanizmusokat!
A levelek felületén számos mikroorganizmus – kórokozó és nem kórokozó egyaránt – megtalálható. Ez a hely még nem alkalmas a kórokozók felismerésére, ahhoz a mikroorganizmusoknak a növényi szövetbe kell beférkőzniük. A baktériumok a sejt közötti járatokba a nyitott légzőnyílásokon és paraszemölcsökön vagy a sebzéseken keresztül jutnak be. Minden mikroorganizmusnak elsődleges feladata a táplálékszerzés és a szaporodás. A növényi szövetben mindehhez megvannak a feltételek, kihasználásukat azonban a védekezési mechanizmusok meggátolják. Az utóbbi hiányában még a nem kórokozó (szaprofiton) mikroorganizmusok és az alkalomra váró (opportunista) patogének is képesek lennének tápanyagként felélni a teljes növényszövetet. Feltehetően ezért alakult ki már a növényi élet földi megjelenésével párhuzamosan az általános, nem specifikus, indukált rezisztencia. A hosszú elnevezés némi magyarázatra szorul: minden növényben eleve megvan ez a képesség, ezért nevezzük általánosnak, s mivel a kórokozókon kívül a nem kórokozók is előidézik, a nem specifikus jelzővel illethetjük, az indukált megjelölésre pedig azért szolgált rá, mert e rezisztencia csak mikroorganizmusok jelenlétében lép működésbe.
Kísérletileg bebizonyították, hogy az általános ellenálló képesség a növény fehérjeszintézisétől függ. Ebből adódik, hogy a fiatal, életerős levelekben nagyon gyorsan, egy-két óra múlva kialakul, a régebbiekben lassabban, a sárguló levélben pedig már egyáltalán nem működik. Szélsőséges körülmények között, például alacsony hőmérsékleten (10 Celsius-fok alatt) ugyancsak gyengén vagy már egyáltalán nem működik az általános védekezési mechanizmus, s még az eredetileg ellenálló növények is áldozatul esnek a mikroorganizmusoknak.
Az általános védekezési mechanizmust a baktérium felszíni molekulái indítják be. Ezeket a molekulákat a növényi sejthártya fehérjéi azonosítják. Majd bonyolult biokémiai úton üzenetek jutnak el azokhoz az általános védekezést beindító génekhez, amelyek aktiválódva hidrogén-peroxid-molekulák termeléséhez vezetnek. Ezek a sejt közötti térbe jutva meggátolják az ott tartózkodó baktériumok elszaporodását. Továbbá burokkal veszik közre a baktériumsejteket, mintegy becsomagolják őket, így azok moccani sem tudnak. A jelenség hasonlít az állati szervezet falósejtjeinek munkájához. Ez az általános védekezés növényi taktikája. S miben nyilvánul meg a specifikus, hiperszenzitív (túlérzékenységi) védekezési reakció?
A gyümölcsösökben gyakran tapasztaljuk: egyes fák betegek, ugyanakkor a mellettük álló másik fajta egészséges. A szépen viruló fajta nyilván ellenálló, rezisztens a másikat megbetegítő kórokozóval szemben: vagy nem hagyja szaporodni, vagy egyszerűen elpusztítja. Ám gyakran előfordul az is, hogy a régebben rezisztens fajta egyszer csak megbetegszik. Ilyenkor új kórokozótípusok vagy -rasszok jelennek meg a gyümölcsösben. Ma már tudjuk, hogy mind a fajtarezisztenciát, mind a kórokozótípus megváltozását gének határozzák meg. Ebből alakult ki a „gén a génnel szemben” rezisztencia elmélete, miszerint csak olyan kórokozó képes fertőzni egy növényfajtát, amelynek a kórokozó képességért felelős géntermékei – mint kulcs a zárban – megfelelnek az arra a növényre jellemző rezisztencia-géntermékeknek. Ezért is nevezzük ezt a genetikailag szabályozott védekezési mechanizmust specifikusnak. Mivel mind a patogenitást (kórokozó képességet), mind a betegségrezisztenciát több gén szabályozhatja, a változékonyság is sokféle lehet.
A betegséget lokalizáló, gyors növényi sejtelhalás eleinte csak néhány sejtben következik be, ezért a természetben szabad szemmel gyakran nem is látható. Később, 8–12 órán belül azonban már jól látható szövetelhalás formájában jelenik meg. Magát a védekezés lefolyását három jól elkülöníthető szakaszra: indukciós, latenciaszakaszra meg sejtkollapszusra oszthatjuk. Az első szakaszban a fertőzést követően a virulens, aktív anyagcserét folytató baktériumok a sejt közötti járatokban a növénysejthez tapadnak, miközben a megbetegítésért felelős génjeiket, a hrp-géneket (Hypersensitive Response and Pathogenicity) mozgósítják, s ezek segítségével épül ki a kórokozó géntermékeit szállító rendszer. A baktériumképződmény csövén keresztül a kórokozó a fertőzésért felelős avr- vagy vir-génfehérjét a sejtfalon át a növényi sejtbe injekciózza. Az evolúció folyamán tetten érhető, hogy több emberi és állati kórokozó a növénykórokozó baktériumokhoz hasonló technikát fejlesztett ki a betegséget megindító géntermékfehérjék sejtbe juttatására (például így tesz a Salmonella-, Shigella-, Yersinia- és a patogén kólibaktérium).
Noha a lappangási szakaszban nem láthatók tüneti rendellenességek, a sejten belül fontos élettani változások mennek végbe. E változásokat már a baktérium avr-fehérjéi által „lázba hozott” növényi rezisztenciagének irányítják: a beteg növénysejtben toxikus szabad gyökök (más néven reaktív oxigénfajták) halmozódnak fel, amelyek rendkívül gyorsan kötődnek a biológiailag fontos anyagokhoz (fehérjékhez, nukleinsavakhoz, lipidekhez), megváltoztatva azok eredeti funkcióit.
Míg az egészséges sejtekben a szabad gyökök toxikus hatását az antioxidánsok semlegesítik, a beteg növénysejtben felbomlik ez az egyensúlyi helyzet. A védekezés harmadik szakaszában a reaktív oxigéngyökök túlsúlyba kerülnek, s – afféle önvédelemként – megindítják a programozott sejthalált. (Alapjaiban hasonló folyamatok játszódnak le az egészséges, illetve a fertőzött emberi és állati sejtekben is.) A szabad gyökök megrongálják a sejtmembránokat alkotó lipidréteget, egyebek között a vakuólum sejtmembránja is lyukacsossá válik. A vakuólum – mint a növényi sejt „szemétkosara” – rengeteg mérgező fenolvegyületet tartalmaz. Ezek a mérgek az életet hordozó citoplazmába ömlenek, s gyors pusztulását okozzák. A szabad gyökök a citoplazmát közrefogó plazmamembránt sem kímélik, így a képződött sejtmérgek akadálytalanul a sejt közötti járatokba ömlenek, s elpusztítják az ott lévő baktériumokat. Ezzel a hiperszenzitív reakció befejeződik, a betegség lokalizálódik, hiszen a növény fertőzött sejtjei – önmagukat feláldozva – a kórokozókat is megölik.
A növény a hiperszenzitív reakció segítségével csak akkor tudja megvédeni magát, ha olyan rezisztenciagént vagy -géneket hordoz, amely(ek) megfelel(nek) a kórokozó avr-génjének. A különböző avr-gének jelenléte vagy éppen hiánya szabja meg ugyanakkor az egyes kórokozók gazdanövénykörét. Az evolúció során kiválogatódott kórokozó baktériumoknak már megvan az a képességük, hogy „közömbösítsék” vagy „átlépjék” a növény általános védekezési mechanizmusát, sőt elkerüljék a hiperszenzitív védekezés mechanizmusát is. A baktériumsejtben nem csupán avr-, hanem vir-gének is működnek. Ezek termékei a hrp-gének által kiépített szállító csatornákon keresztül ugyancsak a megtámadott növénysejtbe jutnak. Ott aztán ismeretlen módon a már említett avr-fehérjék és a rezisztenciagének (vagy termékeik) kapcsolódását – és ezáltal a hiperszenzitív reakció előidézését – megakadályozzák. Érdekes, hogy bizonyos avr-gének a fogékony kapcsolatban mint vir-gének is működnek. Még meglepőbb a fordítottja: némely vir-gén akár a növényt védő speciális védekezési mechanizmus elindításában is részt vehet.
Mindenesetre az már bizonyított, hogy a fogékonyság csak genetikailag szabályozott növény–baktérium kapcsolatban jöhet létre. A sejt közötti járatokban való tömeges baktériumszaporodáshoz különleges környezeti feltételek szükségesek, s meglétük szintén nem a véletlen műve: a kórokozó saját maga alakítja ki „fészkét”. Az egészséges növények sejtközi járatának pH-ja savas, amely nem kedvez a baktériumok szaporodásának. Ezért egyes, eddig kevéssé ismert baktériumfehérjék oly módon szabályozzák a növénysejt ioncsatornáit, hogy a sejt közötti járatokba káliumionok és onnan a sejtbe hidrogénionok áramolhatnak. Ez az ionkicserélődés biztosítja a kedvező sejtközi tér semleges, 7–7,5-es pH-ját.
Az ionkicserélődés mellett glükóz is kiáramlik a sejtközi térbe. A vegyületet átalakítva a kórokozó extracelluláris poliszacharidból álló burokkal veszi körbe magát. A baktériumot védő burok egyik fontos alkotórésze az alginát, amely képes megkötni a vizet a harmatcseppből, a párás levegőből, sőt a környező sejtekből is, s ennek következtében a sejt közötti járatok vízzel telítődnek. Ez okozza a baktériumfertőzésre jellemző első tünetet, a zsírfoltosodást, amely a papíron lévő zsírfolthoz hasonlóan áttetsző, innen az elnevezése. (Az ipari alginátot, amelyet a tengeri algákból nyernek ki, vízmegkötő képessége miatt a kozmetikától kezdve a cukrásziparon át a gyógyszergyártásig fölhasználják.) A zsírfoltokban a sejtelhalás csak akkor kezdődik el, amikor a baktériumsejtek már felélték a burokképződéshez szükséges glükózt, s az új baktériumsejtek „meztelenek” maradnak. Az ilyen baktériumok már képesek arra, hogy a fertőzött szövet sejtjeivel érintkezve megindítsák a hiperszenzitív reakcióhoz hasonló tömeges sejtpusztulást. Ennek köszönhető az oly gyakori levélfoltosság kialakulása.
Attól függően, hogy a kórokozó baktériumfaj milyen másodlagos káros anyagokat ont a növénybe, a tünetek nagyon változatosak lehetnek. Így bizonyos baktériumok toxinjai sárgulást, elhalást, a pektinbontó enzimek lágyrothadást, hervadást, az olyan növényi hormonok pedig, amelyek létrejöttében a baktériumok is közreműködtek, vagy akár ők maguk termelték, növényi tumort, torz növekedést okozhatnak. Példaképpen lássuk a kajszi gutaütésének kórtanát! Mai tudásunk szerint a gutaütés fertőzéses betegség, amiért egyrészt a Pseudomonas syringae pv. Syringae nevű baktérium, másrészt a Cytospora cincta gomba a felelős. A rákos sebek csak akkor fejlődnek ki, ha a fertőzés a téli hónapokban éri a fát, ám a hideg csupán közvetve befolyásolja a tünetek kialakulását. Megfigyelték, hogy a kéregelhalás akkor fejlődik ki, amikor a fertőzést követően öt–tíz napig nulla Celsius-fok feletti hőmérséklet van, s a baktérium el tud szaporodni, majd ezután a hőmérséklet mínusz öt, sőt mínusz tíz Celsius-fok alá süllyed. A kajszifa tehát nem a hideg miatt válik hajlamossá a fertőzésre, hanem fordítva: a baktérium teszi hajlamossá a növényi szöveteket az elfagyásra. Hogyan lehetséges ez?
A baktériumok szaporodásuk közben felhasználják a növény „cukorkészletét”: a fertőzött kajsziágak kérgében a cukor mennyisége a baktériummentes ágakhoz viszonyítva 19–48 százalékkal is kevesebb lehet, s a szöveteket roncsoló jégkristályok keletkezhetnek már gyengébb téli fagyok hatására is. A betegség kórképe azonban csak tavasszal vagy nyáron ölt testet, amikor a törzsben és a vastagabb ágakban a víz- és tápanyagszállító szövetek a téli károsítás miatt nem láthatják el feladatukat.
Ma már tudjuk, hogy a kajszi gutaütését okozó baktérium sejtfalfehérjéjének kristályszerkezete a jégkristályhoz hasonló, s ezért képes katalizálni a jégmagképződést, illetve gyors fagyást már gyengébb fagyok alkalmával is. Nemzetközi kutatások azt bizonyították, hogy e baktérium szinte állandóan jelen van a növények felületén. Részben ennek köszönhető a gyakori tavaszi fagy kártétele gyümölcsöseinkben: a virágokon, a nektáriumban mindig jelen levő jégmagképző baktériumok tavasszal már gyenge fagyok (mínusz egy-két Celsius-fok) esetén is súlyos károkat okozhatnak. A legújabb kutatások szerint részben e baktériumok felelősek az atmoszferikus jégkristály létrejöttéért, vagyis a csapadékképződésért is. A száraz területek fölötti felhőfakasztás tehát már nem feltétlenül utópia!



(A fenti szöveg a március 31-én elhangzott előadás rövidített, szerkesztett változata.)
Az előadás megtekinthető április 5-én (szombaton) a Duna Televízióban 13.10-től, április 6-án (vasárnap) 13 órától az MTV-n, valamint 23.15-től az M 2-n.
A Mindentudás Egyetemének következő előadása április 7-én 19.30-kor kezdődik a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem informatikai épületének B28-as előadójában (Budapest XI., Magyar tudósok körútja 2/B).
Az előadások teljes szövegét a hozzászólásokkal és a vitával együtt a
www.mindentudas.hu
weblapon találják meg az érdeklődők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.