időjárás 9°C Brúnó , Renáta 2022. október 6.
logo

Karácsony beismerte, szemétkáosz fenyeget Budapesten

Leépül a lakástámogatás

Csákó Attila
2003.05.13. 23:00

Alkotmányossági problémákat is felvetne a Fidesz szerint, ha a kormányzat visszamenőleges hatállyal csökkentené a lakáshitelek kamattámogatását. A Medgyessy-kabinet cáfol, s közleményben tudatta, e tekintetben nem lesznek változások. Ugyanakkor a jelenlegi támogatási rendszert módosítani fogják.

Alkotmányossági aggályokat is felvet, ha visszamenőleg csökkentik a lakáshitelek kamattámogatását – ismertette tegnap a Fidesz-frakció álláspontját Varga Mihály, a párt gazdasági kabinetjének vezetője, korábbi pénzügyminiszter és Mádi László, a párt lakáspolitikai szakértője. A Fidesz szeretné elérni, hogy a kormány tegyen le eredeti szándékáról, s ne csökkentse a lakáshitelek kamattámogatását. Varga szerint a kabinet idén 30 milliárd forinttal kevesebbet kíván lakástámogatásra költeni. Mádi László lapunknak kifejtette: a kamattámogatás csökkentésével jelentős mértékben emelkednek majd a hitellel rendelkezők törlesztőrészletei. A jövőbeni változások kapcsán pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy ma még azt sem tudni, mi számít folyamatban lévő ügynek: a már beadott igény vagy az elbírált hitelkérelem.
Gál J. Zoltán kormányszóvivő közleményben tudatta a távirati irodával, hogy a kormány nem tervez visszamenőleges hatályú változtatásokat a lakáshitelezéshez nyújtott állami támogatásokban. „Ez ellentétes lenne a Medgyessy-kormány által vallott és követett elvekkel, ellentétes lenne a jogállamisággal” – fogalmaz Gál J. Zoltán. Leszögezi: a kormány tervei szerint az önálló otthon megteremtéséhez a jövőben hitelt felvevők számára nem változnak lényegesen a pénzügyi feltételek. Változatlan marad tehát a lakáshitel futamideje és az adós kamatterhe is, hozzátéve: a kormány határozottan cáfolja az utóbbi hetekben-napokban lábra kapott alaptalan híreszteléseket. A kormányszóvivő szerint ugyanakkor van néhány eleme a jelenlegi rendszernek, ami módosításra szorul. Ezek a módosítások elsősorban azt szolgálják majd, hogy a támogatások, kedvezmények azoknak segítsenek, akiknek erre a legnagyobb szükségük van. A kormány meg kívánja szüntetni a ma meglévő visszaélési lehetőségeket. A közleményben Gál J. Zoltán úgy fogalmaz, hogy az infláció mérséklődése lehetővé teszi a bankoknak nyújtott kamattámogatás mérséklését, amely lépés csökkenti a bankok nyereségét, de nem érinti a hitelfelvevőket.
A mai nap szakértők részvételével – a civil szervezetek által szorgalmazott, s a szocialista választási kampányban beígért – önálló minisztérium felállításával foglalkozó fórumot rendeznek, amelynek mottója: időszerűvé vált az építési, településfejlesztési és lakásügyi minisztérium létrehozása.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.