időjárás 14°C Gellért , Mercédesz 2022. szeptember 24.
logo

Ukrajna az unió társult tagja lehet

Székely Gergely
2003.05.12. 22:00

Az Európai Unió nem zárja ki annak a lehetőségét, hogy Ukrajna a társult tagjává váljon, amint azt sem, hogy éppen ez a státus lehet a következő lépés Kijev és az EU kapcsolatépítésében a „szomszéd státust” követően – közölte Günter Verheugen bővítési biztos a BBC ukrán nyelvű adásának adott interjújában. Elmondta továbbá azt is, hogy a bizottság dolgozik annak a konkrét koncepciónak a kidolgozásán, illetve cselekvési tervnek és eszközöknek a meghatározásán, amelyeket Ukrajnával kapcsolatban fognak alkalmazni. A többek között Kijev bevonásával készülő dokumentumot várhatólag a következő évben hozzák majd nyilvánosságra. A bővítési biztos szerint egyelőre ugyan még korai lenne beszélni Ukrajna teljes jogú EU-tagságáról, ugyanakkor minden más státus elképzelhető.
Kijev már jó néhányszor bejelentette integrációs szándékát megalázónak tekintve a „szomszéd státust”. Brüsszel viszont korábban határozottan kitért a kapcsolatok szorosabbá fűzésének a felvetése elől. Éppen ezért Verheugen mostani bejelentése mindenképpen jelentős fordulatot eredményezhet Kijev és Brüsszel kapcsolatépítésében.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.