időjárás 7°C Barbara , Borbála 2022. december 4.
logo

Kámforrá vált a szökött rab

Szöghy Katalin
2003.06.22. 22:00

Megszökött tegnap délelőtt egy fegyházbüntetésre ítélt rab a kőbányai Maglódi úti büntetés-végrehajtási intézetből – tájékoztatta lapunkat a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese. S. József negyvenéves kartali lakost nagy erőkkel keresi a rendőrség, kutyás járőrökkel és helikopterrel is kutatják a nyomát.

Yazbekné Szabó Katalin, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságának (BVOP) szóvivője lapunknak elmondta: miközben az intézmény lakói sétára vonultak ki, S. József és rabtársa, J. Béla elindult az öt méter magas kerítés felé. A felügyelők J. Bélát még belül elfogták, S. Józsefnek azonban sikerült felkapaszkodnia, és a bástyafalon keresztül az utcára ugrott.
Az őrtoronyban lévő biztonsági felügyelők figyelmeztető lövéseket adtak le, célzott lövést nem kockáztathattak az utcai járókelők és a szomszédos lakótelep közelben játszadozó kisgyermekei miatt. Miután ők maguk nem hagyhatják el az őrtornyot, riasztották a külső felügyelőket, ám időközben S. Józsefnek sikerült kereket oldania. Nadrágjából és cipőjéből menekülés közben kibújt, azokat a kerítésen fennakadva találták meg. Értesítették a rendőrséget, ám lapzártáig nem sikerült a szökött rab nyomára bukkanni.
A szóvivő arról is beszámolt: a szökés körülményeinek tisztázására a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoka vizsgálatot rendelt el. Az eddig rendelkezésre álló adatok szerint nem helytállóak azok a hírek, hogy a szökevényt intézményen belül segítették.
S. Józsefről még megtudtuk: súlyos, de nem életellenes bűncselekmények elkövetéséért még nagyon hosszú időt kellett volna rács mögött töltenie. Megtalálásához támpont lehet, hogy erős testalkatú, 180 centiméter magas és kopasz. Feltehetően hiányos ruházatban menekül üldözői elől. A szóvivő szerint nem kizárt, hogy a hátrahagyott rabruha alá felvehetett másfajta öltözéket. A lapunk számára kifejtett hozzáértő vélemények szerint az, hogy a szökevény félmeztelenül vagy hiánytalan öltözetben menekült el, szerepet játszhat a kérdés megválaszolásában: kapott-e vagy sem belső segítséget.
A BVOP ma délutánra ígért részletes tájékoztatást a szökési ügyben.
Az utóbbi két és fél évben húsz esetben szöktek meg szabadságvesztésüket töltő elítéltek, kórházban kezelt fogvatartottak és előzetes letartóztatásba helyezett gyanúsítottak – közölte az MTI. Többek között 2001. január 13-án a nagyfai börtön külső, őrzés nélküli munkahelyéről megszökött a 37 éves H. Zoltán, akit két nap múlva elfogtak. Az év május 27-én a Komárom-Esztergom Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetből megszökött három elítélt, de rövid időn belül elfogták őket. Emlékezetes, 2002. március 14-én az apagyilkossággal gyanúsított Nógrádi Ádám Kecskeméten megpróbált megszökni, amikor a rendőrségi fogdából a büntetés-végrehajtási intézetbe kísérték át, ám elfogták. Szintén nagy vihart kavart, amikor tavaly június 1-jén a szekszárdi rendőr-főkapitányságról megszökött a 42 éves V. Tibor, aki csalás gyanújával volt előzetes letartóztatásban. Később Ausztriában fogták el, ahol bankrablást kísérelt meg és halálos közlekedési balesetet okozott. Október 27-én a szekszárdi börtönből megszökött a kettős gyilkosság elkövetésével gyanúsított Cs. Péter. Két nap múlva lakossági bejelentés alapján elfogták. Az idén április 8-án követte el egy 28 éves fogva tartott férfi, a budapesti Árpád-kórházból lépett le, májusban fogták el.
*
A HavariaPress értesülése szerint ugyancsak tegnap megszökött egy Interpol által körözött férfi a szegedi II-es számú kórházból. A rendőrség és a határőrség nagy erőkkel keresi a szökevényt.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.