időjárás -1°C Mária 2022. december 8.
logo

A kormány 95 százalékos extraprofitadót vetett ki a Molra

Olaj a Rákos-patakban

2003.06.19. 23:00

Csaknem ötszáz liter gázolaj szivárgott szerda estétől tegnap reggelig a fővárosi Rákos-patakba, de a szennyeződés a lakosság biztonságát nem veszélyeztette – tájékoztatta lapunkat Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. Elmondta: egy XV. kerületi benzinkútnál hiba történt a gázolaj üzemanyagtartályból való átfejtésekor, az olaj a vízelvezető csatornába, azon keresztül pedig az Egressy útnál a patakba folyt. A kellemetlen szagú, foltokban terjedő szennyeződésről tegnap reggel tettek bejelentést a lakók. Harmadfokú vízminőségi készültséget rendeltek el – emelte ki Kónya Károly, a Közép-Duna-völgyi Környezetvédelmi Felügyelőség vezetője. Elmondta: a szennyezést okozó benzinkút tevékenységét felfüggesztették a vizsgálat és a védekezés lezártáig.

A Dunáig nem jutott el, úgy tűnik csak igen csekély mértékben károsította az élő természetet a Rákos-patak vizébe került olajszenynyeződés – mondta el Tolnay Kneféy György, a Közép-Duna-völgyi Vízügyi Igazgatóság szakaszmérnöke. Hozzátette: a Dunától 400 és 150 méterre merülőfalú olajfogókat helyeztek ki, az összegyűjtött szennyet pedig szippantókocsiba szivattyúzták. A szennyeződést magukba szívó olajfogó hurkák alatt azonban kis mennyiségű olaj továbbjuthat, ezért több lépcsőben is bevetették őket. A szakaszmérnök szerint az ipari területeken áthaladó, 30 kilométer hoszszú Rákos-patakon gyakran történnek hasonló szennyeződések, melyeknek okát – a rengeteg rejtett, a háború óta többször átépített csatorna miatt – nem mindig sikerül kideríteni. A Fővárosi Csatornázási Művek elkezdte a vízelvezető csatorna tisztítását.

A kárenyhítés költségei magasra rúghatnak, ezt a károkozónak kell fedeznie, de akár környezetvédelmi bírsággal is sújthatják, ha a szennyeződés komoly kárt okoz.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.