időjárás 4°C Stefánia 2022. november 28.
logo

Röviden

Munkatársainktól
2003.06.10. 22:00

Ma valószínűleg kitermelési kvótát csökkent az OPEC. Az iraki olajexport megindulása miatt a kartell arra számít, hogy az olaj ára a világpiacon túlzottan olcsóvá válik a piac „felhígulása” miatt. Az olaj világpiaci kurzusa a katari értekezlet előtt stagnál, mivel az elemzők között nincs konszenzus a kvótacsökkentés ügyében. (P. B.)

Az olasz gazdaság az év első három hónapjában 0,1 százalékkal kevesebbet teljesített az előző negyedévhez képes. 2001 óta első ízben fordul elő, hogy az eurózóna harmadik legerősebb gazdasága egy negyedéven át visszaessen. (MTI–Eco)

Májusban 37,3 százalékkal haladta meg egy évvel korábbi értékét a kínai export, a SARS-vírus a vártnál kevésbé hatott a kereskedelemre. Az import értéke 40,9 százalékkal nőtt. A májusi kínai kereskedelmi többlet 2,23 milliárd dollár, lényegesen több, mint a szerény százmillió dolláros áprilisi eredmény volt. (MTI–Eco)

Jól ismert japán cégek már több esetben sikerrel vezettek be új márkanevű termékeket. A Toyota, a Honda, a Nissan is megoldotta, hogy luxustermékeiket egy új márkanév alatt vezeti be a piacra, ezt a módszert követi a Sony. A legismertebb szórakoztatóelektronikai eszközöket gyártó japán cég a jövőben a prémium márkáit Qualia néven fogja piacra dobni. (P. B.)

Lefelé módosulhat a finn Nokia mobiltávközlési cég második negyedéves árbevétele. A negatív jóslatot maga a cég vezetése tette közzé, amit a dollár árfolyamának gyengülésével és a SARS-vírussal indokolt. (P. B.)

Jelentősen, közel egy százalékponttal nőtt a három hónapos futamidejű diszkontkincstárjegy hozama a tegnapi aukción. Az átlaghozam 7,16 százalék lett, az aukcióra ötvennyolcmilliárd forintnyi jegyzés érkezett, de ebből a kibocsátó ötvenhatmilliárdnyit fogadott el. (P. B.)

Egymilliárd eurót fektet be a következő 5 évben Oroszországban a német Metro AG. A Metro Holding vezérigazgatója közölte, hogy a most megnyitott 8500 négyzetméternyi Metro-piac mellett az idén további kettőt építenek Moszkvában és egy másodikat Szentpétervárott. (MTI–Eco)

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.