időjárás 6°C Vilma 2022. december 5.
logo

Demszky bízik a metrótörvényben

Szakács Árpád
2003.07.24. 22:00

Június 23-i döntése alapján a parlament a fővárosi önkormányzat és a magyar állam között hamarosan olyan szerződés jön létre a 4-es metró finanszírozásával kapcsolatban, amely garanciát jelent a beruházás befejezésére – fogalmazott tegnap Demszky Gábor. A főpolgármester hozzátette: a metrótörvénnyel együtt elfogadott jogszabályváltozásoknak köszönhetően a jövőben egyetlen kormány sem bújhat ki vállalt kötelezettségei alól. A főpolgármester szerint „az előző kormányzati ciklusban az állam több szerződését nem tartotta be, így a 4-es metró megépítésére vállat kötelezettségét sem”. Hozzátette: az eddig érvényben lévő jogszabályok értelmezhetők voltak úgy is, hogy az állammal kötött szerződések érvényesek ugyan, de végrehajtásuk jogi úton nem kikényszeríthető.
A parlament által elfogadott metrótörvény szerint a központi költségvetés 154 milliárd forint támogatást nyújt a fővárosnak a budapesti 4-es metróvonal Kelenföld és Keleti pályaudvar közötti megépítéséhez. Gárdos István a főváros jogi képviselője szerint ha az állam mégsem teljesítene, akkor a bíróság kötelezhetné a szerződés teljesítésére.

Hírlevél feliratkozás
Nem akar lemaradni a Magyar Nemzet cikkeiről? Adja meg a nevét és az e-mail címét, és mi naponta elküldjük Önnek legjobb írásainkat.