Beleerősített a forint

Nem túl erős, de korrekciós nyomás nehezedett tegnap a Budapesti Értéktőzsdére, a BUX néhány ponttal előző zárószintje alatt nyitott, majd délután fél háromig tartósan erősödött. A tőzsdeindikátor napi csúcsát 8177,76 ponton érte el. Kétórás gyengélkedés után 8143,98 ponton, 47,81 pontot emelkedve zárt.

2003. 08. 08. 22:00
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A hazai árfolyammutatóra nagy hatást gyakorolt az OTP és a Matáv iránti kereslet és az, hogy az érdeklődés egy százalék feletti drágulást okozott a részvények árában. Kisebb növekedést csikart ki magából a Beopetrol-privatizációra jelentkező Mol, míg a Richter ára zárásra előző értékére zuhant vissza. Az olajipari papírokra spekulálók még nem tudták eldönteni, hogy nekik kedvező lehet-e a Mol következő akvizíciója. Vélhetőleg hasonlóan nem tudják eldönteni a Petrolnál sem. A szlovén társaság tegnap közölte: korábban valóban volt szó arról, hogy a Mollal közösen indulnak a Beopetrol-privatizációban, de szerintük a szerb társaság többségi tulajdonáért olyan összeget kérnek, amely kétségessé teszi a reális megtérülést.
A Petrol szerint a Beopetrol annyira elavult eszközökkel rendelkezik, hogy a privatizáció nyertesének jelentős beruházásokat kell eszközölnie. A Mol véleménye ezzel szemben az, hogy a Beopetrol kiválóan alkalmas a szerb olajvállalat piaci helyzetének erősítésére a magas növekedési potenciálú szerb piacon. A szerb privatizációért felelős társaság tegnap közölte, hogy a 79,53 százalékos Beopetrol-magánosításra három ajánlat érkezett, amelyből kettő érvényes. Az egyik a Molé, a másik az orosz Lukoilé volt, az érvénytelent a Hellenic Petroleum adta be. Korábban Belgrád közölte, hogy 100 millió eurós bevételt vár a nemzeti olajipari cég többségi részének eladásából.
A BÉT mellett a devizapiacon is javuló trend alakult ki, a forint délután, zárás előtt fél órával 8,22 százalékon állt, majd a nap végére 8,35 százalékra erősödött. A tegnap regisztrált árszint azt mutatta, hogy a forint/euró kurzusa 258 közelébe jutott, azaz a forint jelentős dráguláson esett át. A forint erősödése elemzők szerint egybecseng a korábbi kormányzati és jegybanki árfolyam-elképzeléssel.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.